Dostupni linkovi

U Crnoj Gori uhapšene tri osobe koje FBI sumnjiči za teške prevare


Uhapšeni će biti privedeni na saslušanje kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici (ilustrativna fotografija)
Uhapšeni će biti privedeni na saslušanje kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici (ilustrativna fotografija)

Crnogorska policija je u saradnji sa američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) 23. i 24. februara u Budvi i Tivtu uhapsila troje državljana Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Uhapšeni Ričard Ajvazijan (Richard Ayvazyan), Marijeta Terabelijan (Marietta Terabelian) i Tamara Dadjan (Tamara Dadyan) sumnjiče se za više krivičnih djela – bankarske prevare i pronevjere, krađe identiteta i pranja novca.

Kako navode iz policije, uhapšeni - koji se nalaze na listi traženih lica FBI-ja - su, kako se sumnja, od marta do oktobra 2020. godine planirali da prevare Upravu za mala preduzeća (Small Business Administration), američku vladinu agenciju i finansijske institucije, preko sredstava koja su bila namijenjena za fizička lica i kompanije pogođene pandemijom COVID-a 19.

"Krivična djela su vršili na način što su koristili lažne i ukradene identitete da podnesu lažne prijave za kredit Upravi za mala preduzeća i finansijskim institucijama kojom prilikom su oštetili američki budžet, a sebi pribavili imovinsku korist veću od 16 miliona dolara", navodi se u saopštenju Uprave policije Crne Gore.

Uhapšeni će biti privedeni na saslušanje kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Kako su saopštili iz Uprave policije, o daljem postupanju u ovom slučaju dogovaraće se pravosudni organi Crne Gore i SAD.

XS
SM
MD
LG