Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH vodi predmet protiv više osoba zbog narušavanja ustavnog poretka


Iz Tužilaštva BiH (na slici) za RSE je rečeno da je "poznato da postupaju u navedenom predmetu"
Iz Tužilaštva BiH (na slici) za RSE je rečeno da je "poznato da postupaju u navedenom predmetu"

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić potvrdio je Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je dobio poziv iz Tužilaštva BiH da 21. decembra da izjavu u predmetu koji je formiran protiv osumnjičenih za krivično djelo "Napad na ustavni poredak".

"Dobio sam poziv da u svojstvu svjedoka dam izjavu po pitanju narušavanja ustavog poretka. Kao odgovoran čovjek odzvat ću se pozivu, ali smatram da se radi o političkim igrama, a ne ozbiljnom pravosudnom provesu", kazao je Nešić.

U pozivu koji je uručen predsjedniku opozicione partije, koji vrši funkciju poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, navedeno je da se pred Tužilaštvom vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela napada na ustavni poredak.

Poziv iz Tužilaštva BiH na saslušanje Nenada Nešića u svojstvu svjedoka, 17. decembar 2021.
Poziv iz Tužilaštva BiH na saslušanje Nenada Nešića u svojstvu svjedoka, 17. decembar 2021.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je za RSE da je „poznato da Tužilaštvo postupa u navedenom predmetu“, te da ne može davati više informacija.

Tužilaštvo je ranije zatražilo informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima kojeg je oktobru, na posebnoj sjednici, usvojila Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS). To je za RSE potvrdio 7. decembra potpredsjednik entitetskog parlamenta Deniš Šulić.

U Tužilaštvu BiH, na upit RSE 7. decembra su kratko odgovorili da je „u predmetu u kojem postupa, Tužilaštvo zatražilo od Narodne skupštine RS dostavljanje određenih informacija“.

Usvojenim Zakonom o lijekovima RS predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Osnivanje entitetske agencije za lijekove nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od 2009. godine djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države.

Usvajanje Zakona o lijekovima RS, prva je nadležnost koja je prenesena sa nivoa BiH na RS nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio prenos niza nadležnosti sa države na entitet RS.

Skupština RS usvojila je i 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH.

Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o „vraćanju“ nadležnosti.

U Tužilaštvu za RSE nisu mogli otkriti da li su i usvojeni zaključci predmet razmatranja u okviru predmeta.

XS
SM
MD
LG