Dostupni linkovi

Ukinut predviđeni plan za rudnik litijuma 'Rio Tinto' u Srbiji


Građani u Loznici, na zapadu Srbije, na protestu u ponedeljak 29. novembra ispred skupštine grada, tražili su povlačenje prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma kompnaije "Rio Tinto".
Građani u Loznici, na zapadu Srbije, na protestu u ponedeljak 29. novembra ispred skupštine grada, tražili su povlačenje prostornog plana tog grada kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma kompnaije "Rio Tinto".

Skupština grada Loznice donela je u četvrtak 16. decembra odluku o ukidanju Prostornog plana tog grada na zapadu Srbije, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto".

Kako je preneo javni servis Radio-televizija Srbije, na sednici sazvanoj gradske skupštine sazvane po hitnom postupku, za ukidanje je glasalo 46 odbornika Skupštine grada, niko nije bio protiv, a 13 odbornika nije prisustvovalo glasanju.

Građani su protestovali u ponedeljak 29. novembra u Loznici ispred skupštine grada, tražeći povlačenje prostornog plana tog grada, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma.

Tada je peticiju protiv prostornog plana u tom kraju potpisalo više od 5.000 ljudi, od ukupno 80.000 stanovnika.

Lokalno stanovništvo okupljeno u udruženja građana, ekološke organizacije, deo stručne javnosti i veliki broj opozicionih stranaka smatrali su da bi rudnik mogao da ima negativne posledice po životnu sredinu, u tom kraju na zapadu Srbije, i šire.

Protest je organizovalo lokalno ekološko udruženje građana "Ne damo Jadar" koje se protivilo izgradnji rudnika litijuma, a koje je registrovano u tom kraju, u selu Gornje Nedeljice, jednom od mesta gde je kompnaija Rio Tinto planirala rudnik litijuma.

Najava rudnika litijuma kompanije “Rio Tinto” kod Loznice, uz zakon o eksproprijaciji i izmene zakona o referendumu, bili su jedan od faktora koji su pokrenuli na proteste više ekoloških organizacija da krajem novembra i početkom decembra, dve subote zaredom, organizuju proteste i blokade međunarodnih saobraćajnica na više mesta u Srbiji.

Vlada Srbije povukla je 8. decembra donošenje izmena Zakona o eksproprijaciji, a na glasanju u skupštini 10. decembra, izmenama četiri zakonska člana u Zakonu o referedumu i narodnoj inicijativi, ukinute su takse za overu potpisa, protiv čega su se građani bunili.

Rio Tinto još je 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora, iz koje se dobija metal litijum koji se koristi za baterije u mobilnim telefonima i kompjuterima.

Rio Tinto: Nastavljamo da se vodimo zakonom

Nakon odluke skupštine grada Loznice o ukidanju Prostornog plana kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto", kompanija je izdala saopštenje u kojem se navodi da im je stalo do podrške lokalne samouprave u Loznici.

“Podrazumeva se da je za razvoj projekta Jadar potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan”, navodi se u saopštenju kompanije “Rio Tinto” u Srbiji.

Kako se dodaje u saopštenju, tokom dve decenije poslovanja u Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora "Jadar", u okolini Loznice, preduzeće “Rio Tinto” odnosno ćerka firma “Rio Sava Exploration”, posluju u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima.

“Razumemo interesovanje građana za sve što se dešava u vezi sa projektom i nastavićemo da pružamo informacije o svim aspektima projekta za koje smo nadležni i u kojima učestvujemo. Nastavljamo da se vodimo zakonskim okvirima u kojima se odvija realizacija projekata u Republici Srbiji", dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG