Dostupni linkovi

Komesar: S policijskog aspekta, ubistva sarajevskih policajaca rasvijetljena


Nusret Selimović, komesar MUP-a Kantona Sarajevo na konferenciji za medije 8. novembra 2021.
Nusret Selimović, komesar MUP-a Kantona Sarajevo na konferenciji za medije 8. novembra 2021.

Više osoba se, prema prikupljenim saznanjima, može dovesti u vezu sa ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujnića koje se dogodilo u oktobru 2018. godine u Sarajevu.

To je, u ponedjeljak, 8. novembra, saopštio Nusret Selimović, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH).

Dodao je da se to navodi u posljednjoj dopuni izvještaja Kantonalnom tužilaštvu KS od 5. novembra.

"U ovom trenutku ne mogu govoriti o broju, identitetu i statusu prijavljenih lica protiv kojih je podnesena ova dopuna izvještaja, kao ni o bilo kojem drugom detalju, a sve u cilju zaštite ove istrage", rekao je Selimović novinarima u Sarajevu.

Selimović je istakao da se ubistva sarajevskih policajaca, "s policijskog aspekta mogu smatrati rasvijetljenim“.

Dodao je da je u toku istrage ostvarena "dobra saradnja" sa policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini (BiH), ali i međunarodnim policijskim agencijama INTERPOL-om, te EUROPOL-om.

Selimović se na podršci zahvalio i ambasadama Sjedinjenjih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske.

Tokom 4. i 5. novembra policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH izvršili su pretrese u Istočnom Sarajevu i Palama, s ciljem pronalaska dokaza u vezi sa ubistvom policajaca u Sarajevu.

Iz Tužilaštva KS je 4. novembra saopšteno da su otkriveni i izuzeti dokazi koji bi se mogli dovesti u vezu sa ubistvom policajaca. Navedeno je da je otkrivena i oduzeta veća količina automatskog vatrenog oružja.

U prostorijama SIPA 4. novembra, saslušane su i tri osobe u okviru istrage.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Katona Sarejevo Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra 2018. godine, u pucnjavi koja se dogodila u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Do pucnjave je došlo kada su policajci zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila.

Tokom istrage zbog ubistva dva policajca iz Sarajeva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića do sada je saslušano i ispitano 300 osoba.

Pretresi su se vršili po naredbi Kantonalnog suda Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

XS
SM
MD
LG