Dostupni linkovi

Sarajevo: Oproštaj od ubijenih policajaca


Komemoracija policajcima
Komemoracija policajcima

Na komemoraciji ubijenim policajcima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću, kolege i prijatelji, opraštajući se od njih, istakli su kako se radilo o savjesnim policajcima i herojima.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kazao je kako su Adis i Davor pokazali šta znači časno i predano raditi svoj posao.

"Pokazali su koliko je posao policajca težak i opasan. Dali su svoje živote štiteći građane Sarajeva i to nećemo nikada zaboraviti", rekao je Halilović.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je da se oprašta od uzornih policajaca, od očeva, supruga, građana BiH.

"Bijes, gorčinu i prezir osjećamo zbog načina na koji su oni napustili ovaj svijet. Prije svega izborom da budemo policajci mi smo bili na strani dobra, da služimo, štitimo i pomažemo građanima i državi. I oni su birali tako, ali oni, nažalost, nisu s nama, dali su svoje živote za mir, slobodu, za sigurnost Kantona Sarajevo", kazao je ovom prilikom Hadžiabdić.

Sahrana policajaca biće održana danas, a u cijeloj BiH proglašen je Dan žalosti.

Zakazan je i mirni protest podrške pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz udruženja Val koje je navedeno kao organizator okupljanja navedeno je kako je "okupljanje i apel vlastima da dopuste policiji veće ovlasti te da učine promjene kojima bi policija bila sigurnija u zaštiti građana i njihove imovine".

Okupljanje se indirektno može tumačiti i kao glas građana da neće više tolerirati život u općoj nesigurnosti.

U pucnjavi koja se dogodila oko četiri sata ujutro u petak, u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je policajac Adis Šehović, dok je teško povrijeđeni Davor Vujinović podlegao povredama na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u sarajevskom naselju Alipašino polje.

Počinioci ubistva nisu pronađeni, a policijske snage oba bh. entiteta do sada su ispitali 49 osoba, te izvršili pretrese na 12 lokacija na području Istočnog Sarajeva, kako bi otkrili počinioce.

XS
SM
MD
LG