Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Snažno podržavamo teritorijalni integritet BiH


Ambasador SAD u BiH Eric Nelson
Ambasador SAD u BiH Eric Nelson

Povodom najnovijih dešavanja tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) čini se neophodnim da ponovimo svoj poznati stav. Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine (BiH) kao jedinstvene zemlje sa dva entiteta, poručeno je na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD u Sarajevu.


Iz Ambasade SAD-a u BiH naveli su kako građani BiH zaslužuju lidere koji su posvećeni reformama neophodnim za put Evropske unije (EU), kao i osiguranje prosperitetnije budućnosti.

"Vrijeme je da bosanskohercegovački lideri počnu graditi konsenzus i odbace nazadnu politiku podjela", navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

Skupština Republike Srpske (RS) usvojila je 10. marta, deset zaključaka u kojima se zadužuje Vlada RS-a da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika "koji su kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat", te se konstatuje da "prestaje potreba i za vojnim dijelom misije po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma".

U 10 usvojenih zaključaka se, između ostalog, poziva na ukidanje visokog predstavnika i na preispitivanje odluka svih ranijih visokih predstavnika u BiH "donesenih izvan mandata utvrđenog Aneksom 10".

U zaključcima se navodi i "da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu".

Zaključke je predložio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na čiju inicijativu je i održana posebna sjednica Skupštine RS.

Opozicione stranke su napustile sjednicu.

Na zaključke koje je usvojila Skupština RS-a na posebnoj sjednici u Banjaluci, reagovala je i Kancelarija visokog predstavnika u BiH poručivši da o zatvaranju OHR-a odlučuje Upravni odbor Vijeća za proveđenje mira.

"Pored toga, ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i NSRS", saopšteno je iz OHR-a.

Prethodno je iz Evropske unije za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno kako se stav Unije nije promijenio, kada je riječ o funkcionisanju BiH.

"Položaj EU nije u skladu sa stavovima jednog ili drugog političara, već je usklađen sa međunarodnim pravom i zasnovan je na vrijednostima i principima EU", izjavio je za RSE portparol EU nadležan za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano, komentarišući izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o zatvaranju kancelarije OHR-a.

Visoki predstavnik za BiH je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je konačni je tumač Aneksa 10 (Sporazum o civilnom sprovođenju) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Visokog predstavnika imenuje Vijeće sigurnosti UN-a svojom rezolucijom, a po preporuci Vijeća za sprovođenje mira.

Zadatak visokog predstavnika je, između ostalog, da nadgleda sprovođenje mirovnog rješenja, održava kontakte sa strankama radi promovisanja njihovog potpunog pridržavanja civilnih aspekata mirovnog sporazuma, periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresovane vlade, o napretku sprovođenja mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG