Dostupni linkovi

Ukidanje viza otvorilo bi vrata i bh. sportašima


Biometrijski pasoš građana BiH, ilustrativna fotografija, 2009.
Biometrijski pasoš građana BiH, ilustrativna fotografija, 2009.
Bosanskohercegovački sportaši nisu zadovoljni dosadašnjim približavanjem Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Iako su putovanja na sportska natjecanja dio njihovog zanimanja, do sada, kažu, nije bilo velikog razumijevanja u smislu olakšica prilikom dobijanja viza, boljeg finansiranja i veće brige o sportu.

Možda će evropski put donijeti i to da se vrhunski sportisti u BiH ne moraju pravdati drugima da li su patriote i što svoje znanje, uspjehe i rad nose tamo gdje su uslovi bolji.

Dvadesetrogodišnji Teslićanin Borki Predojević najmlađi je šahovski velemajstor na ovim prostorima. Šahom se bavi još od 1995. godine. Do sada je ostvario brojne uspjehe. Bio je kadetski prvak svijeta i Europe. Ulaskom BiH u europsku porodicu naroda i rezultati bh. sportaša dobili bi više respekta, kaže Borki:

„Za sada, ovo približavanje – po pitanju nekih olakšica u sportu – nije bilo toliko veliko, ali, naravno, kada BiH postane članica EU, to će da olakša našim sportistima, da idu svugdje bez viznog režima. Jednostavno, da postanemo jednim dijelom Evrope, što će, opet, omogućiti drugima da gledaju sa više poštovanja naše rezultate, a svakako da će nam omogućiti i da učestvujemo na mnogim drugim takmičenjima bez ikakvih problema“
, kaže Predojević.

Proslavljeni bh. nogometaš Sergej Barbarez jedna je od najomiljenijih sportskih ličnosti u Bosni i Hercegovini. Bio je kapetan bosanskohercegovačke nacionalne reprezentacije, te igrač velikog respekta u Europi. Dosadašnje približavanje BiH ka Europskoj uniji Sergej opisuje ovako:

Sergej Barbarez, arhiv
„Ne znam ja i nemam osjećaj uopšte da se mi približavamo nekoj Evropskoj uniji.“

Odgovornost za ovakvo stanje u državi trebali bi snositi bh. političari, kaže Sergej:

„Svako zna kakva je to situacija, da nije to ništa kako bi trebalo biti niti je približno kako bi trebalo biti. Treba samo malo među narod ući. A opet, s druge strane, narod bira te partije. Dakle, ne znam koga bih krivio, a koga bih hvalio. Sve je to, kako bih rekao, grbavo. Nije nam situacija nikako dobra.“


Patriotizam


Ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju otvorio bi vrata ne samo sportašima nego i običnim građanima, smatra bh. tenisačica Mervana Jugić Salkić.

„Kao prvo, mislim da sam ja jedna od osoba za koju je od velikog značaja da mi uđemo u Evropsku uniju. Ja – koliko znam za sebe, koliko putujem – uvijek sam trebala vizu, uvijek sam se vraćala nazad nakon dva-tri putovanja, u Bosnu, da bih dobila drugu vizu jer, naravno, uvijek je bio problem dobiti vizu na godinu ili na dulji period. Ulazak u Evropsku uniju otvorio bi vrata ne samo sportistima već i svim ljudima koji su, naravno, željni svih tih putovanja, da vide svijet. U biti, mi smo zatvoreni u nekom manjem prostoru“
, kaže Jugić Salkić.
Nekima od ovih sportaša druge države nudile su državljanstvo kako bi im olakšale karijeru. No, oni su odlučili nastupati za BiH.


Reprezentativac BiH u umjetničkom klizanju Damjan Ostojić živi u Sloveniji, zemlji koja je članica EU. To mu je, kaže, puno pomoglo u karijeri, osobito u putovanjima za koja mu viza nije trebala.

„Slovenija je već u Evropskoj uniji i naravno da je puno lakše – ne trebamo vize, a imamo eure“
, kaže Ostojić.

„Meni, kao sportisti, pošto mnogo putujem, najveći problem pravi činjenica da nismo u Evropskoj uniji i što nemamo slobodan vizni režim. To je jedan od osnovnih i najvećih problema. Ja se toplo nadam, a evo, postoje neka obećanja, da će nam do kraja godine ukinuti vize, ili je to samo nešto što sam ja čula. Ipak, ja se nadam da će naši sportisti, kao i studenti, i svi ljudi Bosne i Hercegovine, moći slobodno da odlaze bilo gdje žele da idu“, kaže Žana Novaković, reprezentativka BiH u alpskom skijanju.

Nekima od ovih sportaša druge države nudile su državljanstvo kako bi im olakšale karijeru. No, oni su odlučili nastupati za Bosnu i Hercegovinu.

„Ja sam patriota, mada to neki iz moje familije ne odobravaju jer bih sa drugim pasošem imala manje problema, bilo bi mi lakše putovati. Da bih organizovala neko putovanje, ja moram prvo imati vizu, pa tek onda može sve drugo da se organizuje. No, ja nikada nasam razmišljala, ni dan danas ne razmišljam o tome. Bosna je moja država i tako će i ostati“
, kaže Mervana Jugić Salkić.

Međutim, zbog nebrige države za sport, kao i zbog viznog režima, mnogi sportaši rođeni u Bosni i Hercegovini ipak nastupaju pod zastavama drugih država.

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG