Vlada Srbije podržala uvođenje obaveznog vojnog roka

Garda Vojske Srbije uoči dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga, maj 2024. (ilustrativna fotografija)

Vlada Srbije je otpočela radnje kako bi se u državi ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, saopšteno je 20. septembra.

U saopštenju Vlade navodi se da je usvojen zaključak, prema kojem će biti formirana radna grupa za "razmatranje aktivnosti i mera" za obavezno služenje vojnog roka.

Time je, kako se navodi, podržan predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je i prisustvovao današnjoj sednici Vlade.

Prema trenutnim predlozima, predviđeno je da će obavezni vojni rok za muškarce u Srbiji trajati 75 dana.

Služenje vojnog roka za žene, biće dobrovoljno i odvijaće se pod istim uslovima, saopšteno je iz Vlade.

Pre saopštenju Vlade, oglasio se i predsednik Srbije, koji je rekao da su ministri podržali njegov predlog da se vrati obavezno služenje vojnog roka.

"Istakao sam da je to za Srbiju velika stvar, ne samo za odbranu zemlje, već i zbog toga što će mladim ljudima osnažiti osećaj odgovornosti i ozbiljnosti, koja će im biti potrebna za sve ono sa čime će se susretati i u civilnom životu", naveo je Vučić na Instagramu.

Pročitajte i ovo: Vraćanje vojnog roka u Srbiji po kratkom postupku

Dodao je da će "posebnu korist od obaveznog služenja vojnog roka imati i gradovi i opštine u kojima su kasarne jer će ti krajevi ekonomski da se podignu i još brže da napreduju i da se razviju".

Prilikom današnjeg obilaska sposobnosti Vojske Srbije, Vučić je rekao i da će vojni rok trajati znatno kraće nego ranije.

"To je pet puta manje nego u naše vreme, a ne moram da kažem da će svakako izlasci biti mnogo lakši nego što su bili u naše vreme, ali i čitava disciplina mnogo manja nego pre, ali će morati da postoji", rekao je novinarima.

Ideja uvođenja obaveznog vojnog roka konkretizovana je u januaru 2024. Tada je Generalštab Vojske Srbije pokrenuo inicijativu i predložio predsedniku Srbije da se ponovo uvede obavezni vojni rok.

Obavezno služenje vojske u Srbiji je ukinuto 1. januara 2011. godine.

Od tada se u vojsku ide samo dobrovoljno.

Odluku o ponovnom uvođenju vojnog roka od sledeće 2025. godine donela je i susedna Hrvatska.

Pročitajte i ovo: Vučić potpisao saglasnost za vraćanje obaveznog vojnog roka