Dostupni linkovi

Vučić potpisao saglasnost za vraćanje obaveznog vojnog roka


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da veruje da će Vlada Srbije usvojiti odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka od 75 dana.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da veruje da će Vlada Srbije usvojiti odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka od 75 dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

"Želim da verujem da će Vlada Srbije da usvoji tu odluku", rekao je Vučić 14. septembra u Beogradu, na ceremoniji promovisanja najmlađih oficira Vojske Srbije.

"Želim da verujem da svi razumete koliko nam je potrebna jaka vojska, koliko ćemo još morati da kupujemo naoružanja, da pravimo, da stvaramo, jer nije naša želja da bilo koga napadnemo, niti ćemo to da činimo. Ali naša želja je da odvratimo sve one koji nam svakoga dana besomučno prete", dodao je ne navodeći ko Srbiji preti.

Dan ranije je premijer Miloš Vučević rekao da je Vlada Srbije spremna, ako se postigne politički i društveni dogovor, da vrlo brzo Skupštini uputiti predlog zakona o vraćanju vojnog roka.

“I da u 2025. godini, kada se steknu logistički i administrativni uslovi, krenemo sa tim”, rekao je Vučević.

Srbija od 2011. godine nema obavezno služenje vojnog roka čime je dobila profesinalne vojnike.

Ko u Srbiji ne odustaje od vojnog roka?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

I susedna Hrvatska je objavila da od 1. januara 2025. godine počinje obavezno služenje vojnog roka od dva meseca.

XS
SM
MD
LG