EU spremna da izvozi ukrajinsku poljoprivrednu robu

evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski.

Evropska unija je spremna da izveze skoro svu ukrajinsku poljoprivrednu robu "putevima solidarnosti", izjavio je u utorak evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski, nakon što se Rusija ovog meseca povukla iz sporazuma o crnomorskom žitu.

Putevi solidarnosti predsravljaju željezničke i drumske saobraćajne veze kroz zemlje članice EU koje se graniče sa Ukrajinom.

"Nije prvi put da Rusija koristi hranu kao oružje...situacija je slična početku rata", rekao je Vojčehovski novinarima, prenosi Rojters.

"Spremni smo da izvozimo skoro sve. To je oko četiri miliona tona uljarica i žitarica mjesečno i taj obim smo ostvarili u novembru prošle godine", dodao je on.

Pročitajte i ovo: Ministri poljoprivrede EU o izvozu žitarica iz Ukrajine

Inače ministri poljoprivrede država članica EU sastali su se, 25. jula, u Briselu da razgovaraju o načinima prevoza žitarica od vitalnog značaja za globalnu sigurnost hrane iz Ukrajine nakon što se Rusija povukla iz žitnog sporazuma.

Rusija se povukla iz sporazuma koji je omogućio protok žita iz Ukrajine u zemlje Afrike, Bliskog istoka i Azije, gdje glad predstavlja rastuću prijetnju, a visoke cijene hrane gurnule su sve veći broj ljudi u siromaštvo.

Vojčehovski je rekao da je 60 odsto ukrajinskog izvoza isporučeno putem solidarnosti, a 40 odsto preko Crnog mora dok je bio na snazi dogovor o žitu koji podržavaju UN.

Očekuje se da će kolaps sporazuma imati posebno teške posljedice za zemlje u Africi koje su zavisile od isporuka žita morem.

Komesar je dodao da EU razmatra nekoliko inicijativa zemalja članica da se dođe do zajedničkog plana za pokrivanje dodatnih troškova transporta za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih dobara.

Vojčehovski je rekao da ne postoji neposredna procjena troškova finansiranja transporta.

Proširenje tranzita žitarica kroz EU je osjetljivo za Poljsku i neke druge zemlje EU koje se graniče sa Ukrajinom, gdje su lokalni farmeri bili pod pritiskom povećanog uvoza iz Ukrajine.

Pročitajte i ovo: Produženje zabrane izvoza žitarica iz Ukrajine u EU 'neprihvatljivo', kaže Zelenski