Dostupni linkovi

Produženje zabrane izvoza žitarica iz Ukrajine u EU 'neprihvatljivo', kaže Zelenski


Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, juli 2023.
Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, juli 2023.

Predsjednik Ukajine Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da bi produženje zabrane uvoza ukrajinskog žita u Eurospku uniju bilo "neprihvatljivo".

Pet srednjoeuropskih zemalja želi produženje zabrane EU barem do kraja godine. Zabrana bi trebala isteći 15. septembra.

"Naš je stav jasan: blokiranje (ukrajinskog) kopnenog izvoza nakon 15. septembra, kada istječu ograničenja, neprihvatljivo je u bilo kojem obliku", rekao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Poljska neće ukinuti zabranu 15. septembra, čak i ako se EU ne složi s njezinim produženjem, rekao je prošle sedmice njen premijer.

“Vjerujemo u dogovor s Europskom komisijom, ali se pripremamo za svaki scenarij”, rekao je Zelenski.

Dodao je kako je njegova zemlja, koja nije članica EU, ali želi pristupiti bloku, u kontaktu sa svim stranama kako bi se tražilo rješenje koje bi svima odgovaralo.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal prošle sedmice je pozvao partnere Kijeva i izvršnu Europsku komisiju da osiguraju nesmetan izvoz svih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU.

Zabranu, koja obuhvaća uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, dogovorila je Europska komisija u maju nakon što su se poljoprivrednici žalili da je uvoz iz Ukrajine negativno utjecao na njihova lokalna tržišta što je dovelo do gomilanja zaliha i pritiska na cijene.

XS
SM
MD
LG