Rusija u velikom vazdušnom napadu gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Drobiševo, selo u delu Donjecke oblasti pod kontrolom Ukrajine, posle ruskog artiljerijskog napada 31. maja 2024.

Energetska infrastruktura u pet regiona širom Ukrajine oštećena je u novom ruskom napadu raketama i dronovima u kojem je povređeno najmanje 16 ljudi, saopštili su u subotu ukrajinski zvaničnici, dok je predsednik Volodimir Zelenski apelovao na Zapad da isporuči više protivvazdušne odbrane.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je protivvazdušna odbrana oborila 35 od 53 ruske rakete i 46 od 47 dronova, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Guverner oblasti Harkiv Oleh Sinjehubov rekao je da je 12 ljudi, uključujući osmoro dece, hospitalizovano posle napada blizu dve kuće u koje su se sklonili.

Sinjehubov je takođe rekao da je broj poginulih porastao na sedam od ruskog vazdušnog napada u petak na stambenu zgradu u gradu Harkivu.

Guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki rekao je da su četiri osobe povređene i da su pogođena tri kritična infrastrukturna objekta u regionu na granici Ukrajine s Poljskom. Nije izneo dalje detalje.

Energetski objekti oštećeni su u oblasti Donjeck na istoku i oblastima Zaporižja i Dnjepropetrovska na jugoistoku, kao i u centralnoj Kirovogradskoj i zapadnoj Ivano-Frankivskoj oblasti, saopštio je ukrajinski operater elektroenergetske mreže Ukrenerho.

Pročitajte i ovo: Život, smrt i dilema ostati ili otići na novoj liniji fronta u Ukrajini

DTEK, najveća privatna kompanija za proizvodnju energije u Ukrajini, saopštila je da su tokom napada pogođene dve njene termoelektrane i da je oprema "ozbiljno oštećena". Nije precizirano gde se nalaze ti objekti.

"Glavni cilj Rusije je da normalizuje teror, da iskoristi nedostatak dovoljne protivvazdušne odbrane i odlučnost ukrajinskih partnera", naveo je Zelenski na Telegramu.

"Partneri tačno znaju šta je potrebno. Dodatni Patrioti i drugi savremeni sistemi protivvazdušne odbrane za Ukrajinu. Ubrzati i proširiti isporuke F-16 Ukrajini. Da našim vojnicima obezbedimo sve potrebne kapacitete", naveo je ukrajinski predsedik.

Rusija je od marta pojačala bombardovanje ukrajinske civilne energetske infrastrukture, uništavajući veliki deo termo i hidroenergetskih kapaciteta zemlje, što je dovelo do nestanka struja i rekordnog uvoza električne energije.

"Ruski teroristi ne odustaju od namere da unište energetski sektor zemlje. Vazduhoplovstvo i odbrambene snage Ukrajine čine sve što je moguće da spreče neprijatelja da ostvari svoje ciljeve na svakom delu fronta", rekao je komandant vazdušnih snaga, general Nikolaj Oleščuk.

Regionalni zvaničnici su izvestili da vatrogasci gase požare na nekoliko lokacija posle napada. Zasad nema izveštaja o žrtvama.

Novi ruski napadi usledili su dva dana pošto je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) dao dozvolu Ukrajini da koristi SAD municiju za napade unutar Rusije u ograničene svrhe odbrane Harkiva.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za RSE da je promena u politici "legitimna", pošto se Ukrajina brani.

Pročitajte i ovo: Ukrajina ima pravo da gađa mete na teritoriji Rusije, navodi Stoltenberg u intervjuu za RSE

Ukrajinske snage do sada nisu smele da napadaju ruske trupe koje su se gomilale na ruskoj teritoriji, oružjem koje je isporučio Zapad, usled zabrinutosti SAD i nekih drugih zapadnih saveznika Ukrajine da bi to moglo eskalirati rat.

"Pravo na samoodbranu uključuje i pravo na udare po ciljevima na teritoriji agresora. I upravo to Ukrajina mora da bude u stanju da uradi", rekao je Stoltenberg.