Tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu smatra da optužnica za Banjsku 'nema pravni značaj'

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da, sa stanovišta pravnog poretka Srbije, optužnica na Kosovu protiv Milana Radoičića i drugih za oružani napad u Banjskoj "nema nikakav pravni značaj".

Kako prenosi Radio-televizija Srbije (RTS) 11. septembra, tužilac Stefanović je naveo da je teritorijalni integritet Srbije u sastavu sa Kosovom "garantovan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN)".

Stefanović je ocenio i da institucije u Prištini "nemaju nikakvu nadležnost za vođenje bilo kakvih postupaka, pa ni krivičnih".

Vlasti u Srbiji ne priznaju nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

Reakcija Stefanovića dolazi nakon što je Specijalno tužilaštvo Kosova 11. septembra podiglo optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića.

Navodi se da su oni bili deo oružane grupe koja je u mestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova.

Vlada u Prištini je ovaj napad označila kao teroristički.

Optužnica do sada nije objavljena, kao ni imena drugih optuženih.

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Radoičića, za napad u Banjskoj

Tužilac Nenad Stefanović je u izjavi za RTS ukazao da se protiv Radojičića vodi istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog sumnje da je zajedno sa više NN lica izvršio tri krivična dela – udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti.

"U okviru istrage Više javno tužilaštvo u Beogradu se preko Ministarstva pravde obratilo EULEX-u (Misiji Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu) i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče kritičnog događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska", rekao je glavni tužilac.

Naglasio da dokumentacija do danas nije dostavljena Tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od EULEX-a.

U napadu u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra 2023. godine oružana grupa Srba je napala policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši političar i biznismen sa severa Kosova, za koga se veruje da se nalazi u Srbiji.

Pročitajte i ovo: Odbijanje saradnje Kosova i Srbije u slučaju Banjska 'u korist kriminalaca'