Suđenje Šešelju: Suci odlučili da se postupak nastavi

Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala 18. septembra 2013.

Haški suci donijeli su odluku da se suđenje vođi srbijanskih radikala nastavi tamo gdje je proces stao – pred donošenjem prvostupanske presude.

Presuda će biti izrečena kada se novi sudac Mandiaye Niang upozna s postupkom i dokazima, nakon što je zamijenio suca Frederika Harhoffa, koji je diskvalificiran iz suđenja na zahtjev optuženog Vojislava Šešelja.

Haški sud (ICTY) u ponedjeljak je objavio odluku Raspravnog vijeća (donesenu prošlog petka) prema kojoj je određeno da se postupak ponovno pokrene u fazi pred donošenje presude „čim se sudac Niang upozna sa slučajem“.

„Raspravno vijeće će donesti odluku jednom kada to bude obavljeno.“, navedeno je u odluci koja odražava stav preostalih dvoje sudaca iz slučaja Šešelju – suca Jean Claude Antonettija i sutkinje Flavie Lattanzi – da na sudskom vijeću leži konačna odluka o nastavku procesa, prekinutog netom prije izricanja presude.

Naime nakon diskvalifikacije suca Harhoffa potpredsjednik Haškog suda Carmel Agius naložio je preostalim raspravnim sucima da se o sudbini procesa konzultiraju s optuženim Šešeljem, na što su oni žestoko reagirali odbijajući zakazati sjednicu na kojoj bi se razmotrili stavovi strana u postupku – o nastavku ili ponavljanju suđenja.

U pisanom podnesku Šešelj je pak zatražio trenutno oslobađanje zbog povrede njegovog prava na pravedno suđenja, zatraživši pri tom i odštetu zbog dugotrajnog boravka u haškom pritvoru tijekom procesa za zapovjednu odgovornost nad zločinima dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

No suci su odlučili kako će se postupak nastaviti pozivajući se na slučaj protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, čiji se postupak također nastavio kada je tijekom njega preminuo jedan od sudaca, nakon što je također zamijenjen drugim (suca Maya je zamijenio sudac Bonomy).

„Vijeće se složilo da se novi sudac može upoznati s iskazima svjedoka datim u njegovoj odsutnosti na druge načine, uključujući video snimke“, navedeno je u pojašnjenju odluke u kojoj se izražava uvjerenje da će novi sudac Niang moći procijeniti kredibilitet svjedoka izvedenih na suđenju od 2007.godine.

Podsjetimo i da je u svom podnesku haško tužiteljstvo također zatražilo da se postupak nastavi, nakon što se novi sudac upozna sa suđenjem.