Napad na studente u Novom Sadu, ispred Rektorata održan protest

Protest ispred zgrade Rektorata u kojem se održavaju izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, 23. Septembar 2024.

Ispred zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu organizovan je protest nakon što je dvoje studenata povređeno kada su ih u ponedeljak ujutru napale nepoznate osobe.

Do incidenta je došlo pošto su studenti i aktivisti došli pred zgradu Rektorata kako bi sprečili održavanje drugog kruga izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Studentkinja Filozofskog fakulteta i aktivistkinja neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) Mila Pajić i student tog fakulteta Srđan Đurić zadobili su lakše povrede.

Mila Pajić je okupljenim građanima, među kojima je najviše studenata i predstavnika opozicionih stranaka, zahvalila što su došli da odbrane "autonomiju univerziteta koja je žestoko i direktno narušena".

"Ovo je naš fakultet, Filozofski fakultet i mi ga nećemo dati huliganima. Dostojanstveni smo i ostaćemo takvi do kraja. Neće pristati na njihov metod da se s njima tučemo i rvemo", kazala je ona.

Studenti grupe STAV te izbore smatraju nelegitimnim budući da na njima učestvuje samo jedna lista, ali i zbog toga što se održavaju u zgradi Rektorata a ne matičnog Filozofskog fakulteta. Zbog toga su u prethodno u više navrata sprečavali njihovo održavanje.

Ovog puta, izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su ipak održani.

Poruke koje su tokom protesta studenti izlepili na ulazu u zgradu Rektorata, Novi Sad 23. septembar 2024.

Kako je došlo do incidenta?

Kako je novinarima ispričao student Srđan Đurić, do incidenta je došlo pošto su okupljeni ispred zgrade Rektorata primetili grupu od tridesetak u crno obučenih mladića, sa kačketima i maskama, koji su potom bacili eksplozivnu napravu studentima pod noge.

"Oni su onda počeli da se guraju sa nama, da nas udaraju, a napali su čak i službeno lice, policajca", rekao je Đurić.

Studenti i aktivisti na ulazu u zgradu Rektorata u Novom Sadu, 23. Septembar 2024.

Mila Pajić, studentkinja i aktivistkinja grupe STAV, izjavila je da su oko pet ujutru videli "lica koja se šunjaju iza rektorata kroz šumicu, koja su imala kačkete, crne maske, rukavice i bili su obučeni u crno".

"Ja sam prišla da vidim šta se dešava sa koleginicom i kolegom i onda kad smo prišli, kada smo ih videli, uspela sam da zabeležim to i snimkom, oni su bacili tu neku eksplozivnu napravu, mi smo pobegli", rekla je Pajić na konferenciji za medije.

Ona je kazala da su studenti pozvali policiju, te da se nakon sat vremena pojavio jedan policajac. Ubrzo potom, dodala je Pajić, pojavilo se oko 15 muškaraca obučenih u crno, "spremnih da uđu u Rektorat".

"Pretpostavljamo da su to drugi pripadnici privatnog obezbeđenja, koje je već bilo u zgradi Rektorata. Mi smo došli do vrata zajedno sa pripadnikom policije, koji je takođe u tom guranju zadobio neke povrede. Mene je neko šutnuo u natkolenicu, moj kolega Srđan je dobio povredu kolena, zadobili smo lakše telesne povrede", rekla je Pajić.

Povređenim studentima je ukazana hitna pomoć na licu mesta, a potom su prevezeni u Urgentni centar gde su im konstatovane lakše telesne povrede.

Mila Pajić nekoliko sati nakon napada, 23. septembar 2024.

Prema rečima Mile Pajić, ljudi koji su na studente bacili eksplozivnu napravu su bili vrlo slično obučeni kao pripadnici privatnog obezbeđenja.

"Dakle, radi se o grupi koja je poslata da obezbedi kršenje Pravilnika, tačnije da se izbori protivno pravilniku održe u zgradi Rektorata", rekla je Pajić.

Grupa STAV je na Instagramu objavila video ‚na kojem se vidi grupa mladića sa kačketima koji bacaju neku vrstu eksplozivne naprave u pravcu studentkinje koja ih je snimala telefonom.

MUP ispitao dve osobe

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije su za Radio Slobodna Evropa rekli da u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu rade na rasvetljavanju slučaja.

Dodaju da su uzeli izjavu od dve osobe, ali da je tužilaštvo tražilo da se ispitaju i oštećeni, to jest studenti koji su povređeni u incidentu.

Delo je za sada kvalifikovano kao narušavanje javnog reda i mira, kažu u Policijskoj upravi.

čitajte Studentima grupe 'Stav' nije dozvoljen ulaz u zgradu Rektorata u Novom Sadu koju su tokom leta blokirali

Grupa nastavnika i saradnika podržala studente

Grupa nastavnika i saradnika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu saopštila je da najoštrije osuđuje nasilje koje je protiv studenata tog fakulteta.

"Solidarno stojimo uz naše studente i zahtevamo da krivci za nasilje budu kažnjeni. Pozivamo upravu Filozofskog fakulteta, kao i sve druge organe našeg fakulteta, da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje koje se sprovodi u ime sada već potpuno nelegalnih i nelegitiminh izbora za Studentski parlament", navode u saopštenju.

Nastavnici, asistenti i saradnici zaposleni na Filozofskom fakultetu pozvali su upravu i organe te visokoškolske ustavnove da "što pre nađu rešenje koje će biti, pre svega, na zadovoljstvo svih studenata Filozofskog fakulteta".

Oko 8 časova ujutro su u zgradi Rektorata počeli izbori za studentski partlament, koje deo studenata smatra nelegitimnim

Dodali su da osuđuju relativizovanje ovog problema u smislu da je reč o "sukobu dve grupe studenata".

"Očigledno se ne radi o tome. Tome smo svedočili i rano jutros kada je grupa nepoznatih lica fizički povredila naše studente", navodi se u pismu koje je potpisalo devet nastavnika i saradnika.

Opozicija i NVO traže reakciju nadležnih

Beogradska Fondacija "Centar za demokratiju" zatražila je hitnu reakciju nadležnih institucija i procesuiranje odgovornih za napad na studente i članove neformalne grupe STAV.

U saopštenju su upozorili da se napadi na aktiviste civilnog društva "mesecima umnožavaju, ozbiljno ugrožavaju njihova prava".

"Podsećamo da su učešće u izbornim procesima i sloboda izražavanja i mirnog okupljanja osnovne vrednosti demokratije. Kroz aktivno učešće mladih u procesima donošenja odluka i slobodu civilnog društva da ukazuje na nepravilnosti, jačamo temelje demokratskog društva", stoji u saopštenju Centra za demokratiju.

Reagovala je i inicijativa Proglas. U saopštenju poručuju da su studenti napadnuti "samo zbog toga što neko želi da održi studentske izbore sa samo jednom listom i to protivno fakultetskom pravilniku".

"U potpunosti podržavamo njihovu borbu za slobodne i poštene izbore za studentski parlament koja je istovremeno i borba protiv sve učestalijih autoritarnih nasrtaja na autonomiju univerziteta", stoji u saopštenju.

Napad na studente osudile su i brojne opozicione stranke.

Opozicioni poslanik u Skupštini AP Vojvodine, Radivoj Jovović je nakon incidenta došao ispred zgrade Rektorata da bi, kako je rekao, pružio podršku studentima.

"Ovo je već vrlo alarmantno. Onemogućava se da se studenti izbore za slobodne i poštene, a bojim se da će mnogo gora situacija biti na izborima na nivou države", rekao je Jovović.

Opozicioni poslanik u Skupštini Vojvodine Radivoj Jovovic ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu, 23. septembra 2024.

Kontroverzni izbori

Savez studenata Filozofskog faklulteta u Novom Sadu objavio je 23. septembra na svom Instagram profilu da je proces izbora za Studentski parlament okončan.

Kako se navodi u objavljenom zapisniku, 10 studenata glasalo je za jedinu ponuđenu listu, kao i da su dva glasa nevažeća.

U zapisniku se takođe navodi da je izborni dan prošao "bez incidenata".

Izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu više puta su blokirali studenti iz organizacije STAV koji tvrde da su nelegitimni jer na njima nastupaju samo predstavnici liste Saveza studenata.

Pročitajte i ovo: Nastavlja se blokada novosadskog Rektorata, nema dogovora sa rektorom

Kako bi sprečili njihovo održavanje letos su na dve nedelje blokirali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta.

Blokada rada Rektorata je počela jer je bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz grupe STAV, nije legitimno jer Statut Filozofskog fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.