Dostupni linkovi

Studentima grupe 'Stav' nije dozvoljen ulaz u zgradu Rektorata u Novom Sadu koju su tokom leta blokirali


Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta blokiraju zgradu Rektorata, 2. jul 2024.
Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta blokiraju zgradu Rektorata, 2. jul 2024.

Studentima organizovane grupe "Stav" (Studenti protiv autoritarne vlasti) u ponedeljak nije dozvoljeno da uđu u zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Kako prenosi Beta, želeli su da uđu u Rektorat kako bi proverili da li su tačne informacije koje su dobili da će se u toj zgradi održati izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, a potom su hteli da uđu kako bi koristili čitaonicu i učili, ali im obezbeđenje to nije dozvolilo.

"Pitali smo portira da li nam je zabranjen ulaz, on je rekao da ne zna. Dakle, studenti ne mogu da uđu u Rektorat. Naša namera nije bila da blokiramo Rektorat, već da vidimo da li će se danas izbori ovde održati ili ne", rekla je studentkinja Mila Pajić, prenosi Beta.

Studenti grupe "Stav" su u toku leta dve nedelje blokirali zgradu Rektorata, gde je trebalo da se održe izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Studenti su ušli u zgradu Rektorata 1. jula i u njoj su sve vreme spavali, uz moto protesta koji je glasio "Jedna lista nije izbor".

Ova grupa studenata protivi se održavanju izbora za studentski parlament Filozofskog fakulteta van zgrade fakulteta, jer kako navode, prema važećim pravilima oni moraju da se održe u zgradi te visokoškolske ustanove.

Takođe, već mesecima traže da se izmeni pravilnik o izboru studentskih predstavnika, jer on ne omogućava, kako kažu, ravnopravno učešće svih u izbornoj trci, jer mogu da se kandiduju samo registrovane studentske organizacije.

Više puta je pokušavano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, a studenti te ustanove sa pravom glasa mogu da zaokruže samo jednu listu, i to sa kandidatima Studentskog saveza koji je i u prethodnom mandatu vodio studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Prilikom ranijih blokada izbora, došlo je i do fizičkog obračuna dve studentske grupe.

XS
SM
MD
LG