Dostupni linkovi

Rektor Univerziteta u Novom Sadu zvao policiju zbog studentske blokade


Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta blokiraju zgradu Rektorata, 2. jul 2024.
Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta blokiraju zgradu Rektorata, 2. jul 2024.

Rektor novosadskog Univerziteta Dejan Madić pokušao je 11. jula sa nekoliko zaposlenih da uđe u zgradu Rektorata, ali mu to studenti koji je blokiraju prethodnih 12 dana nisu dozvolili, javlja Beta.

Madić je pozvao policiju, koja je legitimisala prisutne i obavestila ih da nema nadležnost da reaguje.

Studenti neformalne studentske grupe "Stav" (Studenti protiv autoritarne vlasti) skoro dve nedelje blokiraju zgradu Rektorata, gde je trebalo da se održe izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Ova grupa studenata protivi se održavanju izbora za studentski parlament Filozofskog fakulteta van zgrade fakulteta, jer kako navode, prema važećim pravilima oni moraju da se održe u zgradi te visokoškolske ustanove.

Takođe, već mesecima traže da se izmeni pravilnik o izboru studentskih predstavnika, jer on ne omogućava, kako kažu, ravnopravno učešće svih u izbornoj trci, jer mogu da se kandiduju samo registrovane studentske organizacije.

Jedan od aktivista grupe "Stav" Lazar Dinić je za agenciu Beta rekao da je održan sastanak sa rektorom Madićem.

"Trajao je oko sat vremena, nakon čega smo dobili odgovor da će on pozvati predsednicu parlamenta Ivanu Macak kroz dan ili dva i ugovoriti sastanak studenata u Rektoratu sa studentskim predstavnicima", naveo je Dinić.

Članovi neformalne grupe "Stav" su blokirali zgradu Rektorata uoči izbora koji su bili najavljeni za 1. jul, protiveći se uslovima izbora kao i odlukom da se oni održe u toj zgradi, a ne u zgradi matičnog Filozofskog fakulteta.

Studenti najavljuju da će zgrada Rektorata ostati u blokadi dok Studentski parlament ne održi sednicu na kojoj bi izmenio sporan pravilnik.

Ovo je bio peti pokušaj održavanja izbora za ovo studentsko telo Filozofskog fakulteta, a studenti te ustanove sa pravom glasa mogu da zaokruže samo jednu listu, i to sa kandidatima Studentskog saveza koji je i u prethodnom mandatu vodio studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Prilikom ranijih blokada izbora, došlo je i do fizičkog obračuna dve studentske grupe

XS
SM
MD
LG