Dostupni linkovi

Nastavlja se blokada novosadskog Rektorata, nema dogovora sa rektorom


Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta blokiraju zgradu Rektorata, 2. jul 2024.
Studenti novosadskog Filozofskog fakulteta blokiraju zgradu Rektorata, 2. jul 2024.

Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu objavili su u utorak 2. jula da nastavljaju blokadu zgrade Rektorata, u kojoj je u ponedeljak trebalo da se održe izbori za studentski parlament, jer nisu postigli dogovor sa rektorom.

Studentkinja neformalne grupe "Stav" Mila Pajić rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će blokada trajati dok se njihovi zahtevi o promeni izbornih uslova i zvanično ne usvoje.

"Održan je sastanak sa rektorom Univerziteta Dejanom Mandićem, koji je rekao da izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta više neće biti održani u toj zgradi i da razume da je ovo dovelo do dodatnih problema i da je neophodna transparentnost izbora", rekla je Pajić.

Ova neformalna grupa već mesecima traži da se izmeni pravilnik o izboru studentskih predstavnika, jer on ne omogućava, kako kažu, ravnopravno učešće svih u izbornoj trci jer mogu da se kandiduju samo registrovane studentske organizacije.

Takođe, neformalna grupa "Stav" protivi se održavanju izbora za studentski parlament Filozofskog fakulteta van zgrade fakulteta, jer kako navode, prema važećim pravilima oni moraju da se održe u zgradi te visokoškolske ustanove.

Pajić je za RSE rekla da je rektor obećao studentima da će kao medijator pozvati na sastanak predsednicu Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanu Macak, inače kandidatkinju Ruske stranke na lokalnim novosadskim gradskim izborima, i dekanicu Filozofskog fakulteta Ivanu Živančević Sekeruš, kao i da će pokušati da ubedi Studentski parlament da se uključi u razgovor o izbornim uslovima.

Pajić kaže da će zgrada Rektorata ostati u blokadi dok Studentski parlament ne održi sednicu na kojoj bi izmenio sporan pravilnik.

Studenti neformalne grupe "Stav" su blokirali zgradu Rektorata uoči izbora koji su bili najavljeni za 1. jul, protiveći se uslovima izbora kao i odlukom da se oni održe u toj zgradi a ne u zgradi matičnog Filozofskog fakulteta.

Tokom noći, dok su studenti bili u samoj zgradi Rektorata, kako navode, čula se jaka detonacija u blizini zgrade, o čemu je obaveštena i policija koja je izašla na teren.

RSE je uputio pitanja policiji u vezi sa ovim događajem, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Ovo je peti pokušaj održavanja izbora za ovo studentsko telo Filozofskog fakulteta, a studenti te ustanove sa pravom glasa mogu da zaokruže samo jednu listu, i to sa kandidatima Studentskog saveza koji je i u prethodnom mandatu vodio studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Prilikom ranijih blokada izbora, došlo je i do fizičkog obračuna dve studentske grupe.

Inače, predstavnici Studentskog parlamenta aktivno su učestvovali u kampanji protiv profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Dinka Gruhonjića, koji je na osnovu izmanipulisanog video snimka optužen za govor mržnje i traženo je da mu se uruči otkaz.

Tada je grupa mladih na nekoliko dana blokirala zgradu Filozofskog fakulteta koja je prekinuta nakon intervencije novosadskog rektora Dijana Mandića.

XS
SM
MD
LG