Ekonomske veze u fokusu razgovora Scholza i centralnoazijskih lidera

Lideri Nemačke i pet centralnoazijskih država na sastanku u Astani, 17. septembra 2024.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) poručio je u utorak liderima pet centralnoazijskih država da je razvoj saradnje sa njihovim zemljama "strateški cilj" Nemačke.

"Nikada ranije razmena između naših društava nije bila tako bliska – i ona se stalno povećava: politički, ekonomski i kulturno", rekao je Šolc, dodajući da Berlin želi da se "to nastavi i dodatno intenzivira".

Govoreći u Astani na drugom samitu centralnoazijskih država i Nemačke, Šolc je rekao da su "posebno u vremenima globalne neizvesnosti potrebni bliski međunarodni partneri od poverenja", prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo: Scholz u Astani podržao Ukrajinu, a kazahstanski lider rekao da Rusija 'ne može biti poražena'

Šolc se poslednji put sastao sa liderima centralne Azije na njihovom prvom samitu s Nemačkom održanom u Berlinu u septembru 2023. godine, usred napora da se suprotstavi ruskom uticaju u regionu.

Domaćin drugog samita, kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev, izrazio je zahvalnost nemačkim entitetima koji su uspostavili saradnju između "jedne od vodećih svetskih nacija u pogledu ekonomskih i tehnoloških inovacija" i zemalja Centralne Azije.

Centralna Azija je "region koji se dinamično razvija s ogromnim potencijalom za razvoj i širokim mogućnostima za obostrano profitabilno partnerstvo", rekao je Tokajev na samitu.

"Ujedinjavanjem istoka i zapada, severa i juga, centralna Azija može postati centar privlačenja tehnologija, lokalizacije proizvodnje i proizvodnje roba sa visokom dodatnom vrednošću", rekao je on i dodao da je region "otvoren za saradnju u različitim sferama".

Predsednici Kirgistana Sadir Džaparov, Tadžikistana Emomali Rahmon, Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov i Uzbekistana Šavkat Mirzijojev takođe su istakli značaj saradnje s Nemačkom, ali se nisu svi saglasili sa Šolcom oko priznavanja vlade predvođene talibanima u Avganistanu, za koje je rekao da su na vlast došli "nelegalno".

Šolc je takođe ocenio da je razvoj događaja u Avganistanu "depresivan" i naglasio da je situacija s kojom su se suočavale avganistanske žene pod vlašću talibana "nepodnošljiva".

Međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (Human Rights Watch – HRW) je prošle sedmice izdala saopštenje pozivajući Šolca da se tokom samita fokusira na ljudska prava u pet strogo kontrolisanih zemalja centralne Azije.

Pročitajte i ovo: Human Rights Watch poziva Šolca da promoviše pitanje ljudskih prava u Centralnoj Aziji

"Ozbiljna zabrinutost za ljudska prava širom regiona uključuje suzbijanje prava na proteste i izražavanje mišljenja, uključujući onlajn, zatvaranje aktivista, mučenje u pritvoru, suzbijanje civilnog društva, nasilje nad ženama, nekažnjivost nasilnih snaga bezbednosti i nedostatak slobodnih i fer izbore", naveo je HRW.

"Nemačka vlada ne može da se pretvara da su bliže veze s centralnom Azijom moguće bez značajnog poboljšanja ljudskih prava u regionu. Predstojeći samit nudi šansu da se to razjasni", dodao je HRW.

Uz izveštaje dpa i Tengrinews