Rusi traže 200 miliona eura odštete za KAP

Podgorički Kombinat aluminijuma

Uprkos velikom nezadovoljstvu najvećeg dijela javnosti zbog stotina miliona eura kolika će biti ukupna cijena nedavno okončane uprave ruskog investitora u podgoričkom Kombinatu aluminijuma, bivši izvršni direktor Kombinata aluminijuma Jurij Moisejev prijeti odštetnim zahtjevom od 200 miliona eura.

Građani Crne Gore koji su sa šezdesetak miliona subvencionisali električnu energiju koju je trošio podgorički Kombinat aluminijuma i koji otplaćuju preko 130 miliona eura kredita koje je ruski investitor podigao u ime KAP-a, a nije otplatio i koji će možda morati da plate još preko 60 miliona eura za struju koju je ovo preduzeće mjesecima nelegalno trošilo, upravo su saznali da će biti suočeni sa mogućnošću da će Centralnoevropsku aluminijumsku kompaniju koja je od 2005. godine gazdovala KAP-om, morati da obešteti sa još 200 miliona eura.

Bivši izvršni direktor Kombinata, Jurij Moisejev tvrdi da je kompanija koju predstavlja upravo toliko uložila u ekonomiju Crne Gore "praktično je subvencionišući".

"Sada otvoreno pokušavaju da nas odbace", rekao je Moisejev dodajući da od države Crne Gore namjeravaju da naplate svu moguću odštetu i troškove koje su pretrpjeli, kao i investicije u ekonomiju Crne Gore.

Analitičar tržišta aluminijuma vjeruje da će Rusi posegnuti za tužbom, ali sumnja u opravdanost visine pomenute cifre.

“Pretpostavljam da će oni nastojati da povrate novac koji misle da su uložili u KAP. Vjerovatno da će pokrenuti proceduru pred međunarodnim sudom za arbitražu. Nijesam siguran koliko je realna ta cifra od 200 miliona eura. Mislim da bi bili sretni i kada bi naplatili znatno manje. Ranije je pominjana cifra od 300 miliona eura, a sada je u pitanju 200 miliona što je velika razlika. Što se tiče nekih ulaganja u kombinat ona nijesu bila ni približno tolika. KAP je ostavio dug Elektroprivredi od 60 do 70 miliona eura i sa te strane nema govora o nekom povratu novca.”

"Nepromišljeni i nelogični potezi crnogorskih političara u kombinaciji sa pokušajima da se izbjegne odgovornost i sakrije glava u pijesak su konačno doveli do sadašnje situacije", rekao je Moisejev.

Posljedice i provjera ulaganja

Predstavnika državnog kapitala u podgoričkom Kombinatu aluminijuma, Nebojšu Dožića u utorak nije bilo moguće kontaktirati ali je prethodno, reagujući na Moisejevo otvoreno pismo, dnevniku "Vijesti" rekao da je osnovni problem što predstavnici ruskog partnera u bordu direktora u više navrata nijesu htjeli da prihvate potpisivanje predloženih ugovora o snabdijevanju KAP-a električnom energijom.

Inače, KAP je mjesecima, pošto mu je istekao ugovor sa Elektroprivredom, preko Crnogorskog elektroprenosnog sistema krao struju iz evropske interkonekcije zbog čega je Crna Gora bila dva puta ozbiljno ukorena od strane Brisela.

Premijer Milo Đukanović je u ponedjeljak intervjuu državnoj televiziji negirao da je bilo krađe struje.

“Znate, to oko krađe iz evropske interkonekcije je stvar medijskog spinovanja. Evropska interkonekcija služi između ostalog i za to da se na taj način rješavaju problemi u internim elektro-energetskim sistemima.”

Iako je opštepoznato da je premijer Đukanović i između svoja dva mandata bio alfa i omega vladajuće DPS, ali i države, i ličnost bez koje se ne bi mogla donijeti nijedna značajna odluka, sebe promoviše kao dio rješenja, a ne dio uzroka problema.

“Zatekao sam problem jer neplaćena električna energija datira od aprila prošle godine i sve ovo što sada radimo je pokušaj da ga riješimo”, naveo je on.

"Vlada stranom investitoru mora ukazati kolike su koristi koje su imali na račun građana Crne Gore, ali i državni organi moraju reagovati povodom tvrdnji predstavnika ruske kompanije u vezi sa visinom njihovih ulaganja", kaže funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore, Goran Đurović.

“Moraju se provjeriti ta njihova navodna ulaganja jer smo svjedoci laičkim pristupom, pogledom, da u kombinatu nije uloženo toliko koliko oni tvrde da je uloženo već da je taj iznos daleko, daleko manji. Ko je pristao da se to prihvati, da se napumpaju te fakture o navodnom ulaganju, koji su to dogovori. Sve je to plod nečijeg ranijeg dogovorenog posla i aranžmana za koji crnogorska javnost ne zna a sada posljedice toga snosimo svi.”

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, Nebojša Medojević kaže da je siguran da će Crne Gora trpjeti veoma teške posljedice jer Rusi, po njemu, sigurno imaju argumente.

“Siguran sam da ruska strana ima sa čim da ucjenjuje Đukanovića. To je nešto što je pratilo čitavu ovu transakciju. Profesionalno posmatrano tu je bilo toliko propusta od strane vlade Crne Gore i strane Đukanovića i Lukšića koji se ne mogu drugačije okarakterisati nego kao korupcija i organizovani kriminal, jer i u ugovoru o privatizaciji i kasnije ugovoru o poravnanju uvijek su države Crne Gore bile lošije nego pozicije investitora i tu se ne može govoriti o neznanju već o jednoj ogromnoj korupciji koja je koštala državu više stotina miliona eura i zbog toga nije moglo doći do raskida ugovora. Ovo što se desilo – stečaj u KAP je vjerovatno rezultat ne samo pritiska SDP nego i nekih zapadnih zemalja koje nijesu bile srećne zbog sve većeg političkog i bezbjednosnog uticaja u Crnoj Gori.“