Papini nagovještaji o blagoslovu gej parova uoči ključnog okupljanja biskupa

Izjava pape Franje, objavljena u pismu Vatikana, označava značajnu promjenu u stavu Rimokatoličke crkve o blagoslovu homoseksualnih parova.

Papa Franjo ublažio je zabranu Vatikana da se blagoslove istospolni parovi, rekavši da sveštenici mogu koristiti svoju diskreciju u davanju takvih blagoslova sve dok ne impliciraju da je istospolna zajednica ekvivalentna heteroseksualnom braku.

Riječi pape, koje će vjerovatno podstaći tenzije s konzervativnim crkvenim liderima, Vatikan je objavio uoči ključnog okupljanja biskupa 4. oktobra na kojem će se raspravljati o najosjetljivijim pitanjima Katoličke crkve, pišu svjetski mediji.

Papine riječi

Odgovarajući na pitanje grupe kardinala, papa Franjo je nagovijestio da bi bio otvoren da Katolička crkva blagoslovi istospolne parove.

Papa je, kako prenosi BBC, naglasio da svaki zahtjev za blagoslovom treba tretirati s "pastoralnim milosrđem", dodajući, međutim, da Crkva i dalje smatra da su istospolni odnosi "objektivno grešni" i da neće priznati istospolne brakove.

Pročitajte i ovo: Papa sugerirao mogućnost blagoslova za istospolne zajednice

Papa je rekao da Crkva razumije brak kao "isključivu, stabilnu i neraskidivu zajednicu između muškarca i žene" i treba izbjegavati "bilo koju vrstu obreda ili sakramentala koji bi mogli biti u suprotnosti s ovim uvjerenjem".

Međutim, naglašava BBC, papa je dodao da "kada se traži blagoslov, to je izricanje molbe Bogu za pomoć, molba da se živi bolje" i da Crkva u svojim odnosima s ljudima uvijek treba da pristupa s "ljubaznošću, strpljenjem, razumijevanjem, nježnošću i ohrabrenjem".

Zahtjev grupe kardinala je bio jedan od niza koji su upućeni Papi uoči globalnog višesedmičnog skupa u Vatikanu 4. oktobra, gdje će se razgovarati o budućnosti Crkve.

Oprezna podrška

Papa je dao opreznu podršku blagoslovu homoseksualnih zajednica idući korak dalje od tradicionalne netrpeljivosti Katoličke crkve prema homoseksualnosti, napisao je Tajms (The Times).

Franjo, koji je još 2013. rekao "Ko sam ja da sudim?" kada je upitan o homoseksualcima, podržao je, kako ističe list, istospolne građanske zajednice uz tvrdnju da su homoseksualnim parovima potrebna zakonska prava.

Pročitajte i ovo: Homoseksualnost nije zločin, poručio papa Franjo

Uprkos njegovom stavu, naglašava Tajms, doktrinarni odjel Vatikana saopštio je 2021. da crkva ne može blagosloviti gej zajednice jer "Bog ne može blagosloviti grijeh".

Međutim, ovo bi se moglo promijeniti nakon papinog odgovora, u kojem je rekao da bi blagoslovi mogli biti mogući ako se ne izjednače s brakom. U pismu, koje je Vatikan objavio 1. oktobra, rekao je: "Ne možemo biti sudije koje samo poriču, odbijaju, isključuju".

Papa je dodao da blagoslov gej parova ne bi trebalo da postane zvanično, transkribovano pravilo, već da se vrši od slučaja do slučaja.

Teolog sa Univerziteta Villanova u SAD-u, Massimo Faggioli smatra da je ovo "velika stvar" koja se nije mogla zamisliti prije nekoliko godina i "signal biskupima koji misle da se ništa nije promijenilo od pape Ivana Pavla II".

Između progresivnih i konzervativnih tendencija

Papina izjava označava značajnu promjenu u stavu Katoličke crkve o blagoslovu homoseksualnih zajednica i vjerovatno će podstaći tenzije s konzervativnim crkvenim liderima tokom ovomjesečne sinode u Vatikanu koja će razmotriti moguće promjene u crkvenom učenju i praksi, ocjenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Katolički sveštenici u Njemačkoj i nekim drugim sjevernoevropskim zemljama godinama su održavali ceremonije blagoslova istospolnih parova, prkoseći zabrani Vatikana. Međutim, ističe američki list, ovo pitanje je doprinijelo produbljivanju polarizacije između progresivnih i konzervativnih tendencija u crkvi.

Pročitajte i ovo: Decenija papa Franje od popularnosti i reforme do kritike konzervativaca

Kada je novi šef doktrinarnog ureda, kardinal Victor Manuel Fernandez, prije nekoliko mjeseci rekao da će razmotriti mogućnost blagoslova istospolnih veza, sve dok se razlikuju od heteroseksualnih brakova, pojedinici konzervativni prelati su upozorili na mogući trajni raskol u crkvi.

Ipak, Franjo je zauzeo pomirljiv pristup prema homoseksualcima, bez formalne promjene crkvenog učenja, napisao je list, podsjetivši da je u dokumentarnom filmu iz 2020. papa podržao građanske zajednice za istospolne parove, zabrinjavajući mnoge konzervativce da nagovještava liberalizaciju doktrine.

Iako će papine riječi vjerovatno izazvati kontroverzu koja traje godinama, ovomjesečna sinoda je, prema ocjeni Volstrit džurnala, glavni dio Franjinih napora da, nakon decenije vodstva Rimokatoličke crkve, konsoliduje svoje napredno naslijeđe.

Francis DeBernardo, izvršni direktor organizacije New Ways Ministry, koja se zalaže za prava katolika koji su LGBTQ+, rekao je da je papin najnoviji odgovor "jedna velika kap za slamku kamile iza marginaliziranog tretmana koji LGBTQ+ populacija doživljava u Crkvi".

U pravcu Njemačke

Njemačka katolička crkva, dugo poznata po pomijeranju granica vjere, pretvara frustracije među progresivnim katolicima širom Evrope u pravu pobunu. Pitanje za 1,3 milijarde katolika sada je da li je njemačka crkva u flagrantnoj neposlušnosti - ili pokazuje drugačiji put, napisao je Vašington post (The Washington Post).

Iako je papa Franjo prošle godine ukorio njemačko katoličko rukovodstvo rekavši da Njemačka već ima jednu protestantsku crkvu, njegovo pismo objavljeno 2. oktobra je, kako se čini, otvorilo vrata za blagoslov istospolnih zajednica ali i ženskih sveštenika.

Pročitajte i ovo: Papa Franjo pozvao roditelje LGBT osoba da ne osuđuju svoju djecu

I blagoslov za istospolne parove i uloga žena u crkvi su među temama o kojima će katolički lideri razgovarati do 29. oktobra u Vatikanu na, kako je napisao Vašington post, najopsežnijem samitu o smjeru vjere od Drugog vatikanskog koncila 1960-ih.

Franjo se, dodaje list, već suočio s pobunom desnice, a njegovi najogorčeniji konzervativni kritičari prozivaju ga kao heretika dok su ovogodišnju skupštinu - Sinodu o sinodalnosti - opisali kao dimnu zavjesu za liberalnu reformu.

Dok je Vatikan umanjivao svaku ideju o brzim reformama, papa Franjo je pobudio nadu naprednjaka – i podstakao strah tradicionalista – da bi crkva mogla, po nekim pitanjima, početi da se kreće u pravcu Njemačke.

Pročitajte i ovo: Slijede li milenijumske reforme Rimokatoličke crkve?

Njemačke crkve pozivaju žene da izgovore propovijed na misi i da krste bebe, piše list, dodajući da su se desetine njemačkih sveštenika i monaha oglasili kao homoseksualci u celibatu, dok su neke katoličke škole i crkve počele vijoriti zastave duginih boja.

Većina njemačkih biskupa je, naglasio je Vašington post, podržala katoličke blagoslove istospolnih zajednica, pozive za žene đakone i zaređivanje starijih, oženjenih muškaraca za sveštenike.

Vatikanski zvaničnici tvrde da otvaranje sinode u srijedu, na praznik svetog Franje, nije politički proces, već prilika za diskusiju koja zahtijeva da učesnici pokušaju da razgovaraju jedni s drugima – razumijevajući da predstavljaju instituciju koja uključuje njemačke, belgijske i švicarske biskupe koji već dozvoljavaju blagoslov istospolnih parova, kao i američke, afričke i azijske biskupe koji ih osuđuju.

Prva faza dvogodišnjeg procesa

Pozivi pape Franje na otvorenu diskusiju bit će testirani ove sedmice dok se biskupi sastaju s laicima, uključujući žene, kako bi raspravljali o temama kao što su oženjeni sveštenici i blagoslov gej parova, ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Tokom svoje decenije na čelu Rimokatoličke crkve, papa Franjo je dozvolio debate o ranije tabu temama i pokrenuo suptilne pomake ka liberalizacijskim promjenama koje su razbjesnile konzervativce jer su otišli predaleko i frustrirali naprednjake jer nisu otišli dovoljno daleko.

Papa Franjo drži govor hodočasnicima sa djecom sa pet kontinenata tokom nedjeljne molitve Angelus na Trgu Svetog Petra u Vatikanu 1. oktobra 2023. godine.

Ovog mjeseca, počevši od srijede, Franjina želja da Crkva raspravlja o zabrinutostima svojih vjernika, čak i o najosjetljivijim temama, kulminiraće u Vatikanu okupljanjem biskupa iz cijelog svijeta koji će po prvi put omogućiti, laike, uključujući žene, da prisustvuju i glasaju.

Kritičari su oprezni prema samoj prirodi skupštine, poznate kao sinoda, opisujući je kao birokratski govor ili kao podmukli trojanski konj za progresivce koji nagrizaju crkvene tradicije pod plaštom kolegijalnosti.

Pristalice vide priliku da se u praksi provede papin pogled na crkvu kao inkluzivnu instituciju koja preokreće tradicionalnu hijerarhiju i prisiljava biskupe da više slušaju i rade sa vjernicima.

Vaš browser nepodržava HTML5

Papa Franjo protiv zaređivanja oženjenih muškaraca

Na ovogodišnjoj sinodi će, između ostalih, učestvovati Helena Jeppesen-Spuhler, koja radi za katoličku humanitarnu agenciju Swiss Catholic Lenten Fund. Ona je rekla da je crkvi potrebna promjena da bi opstala, dodajući da bi se "pragmatično" zalagala da žene budu zaređene za đakone kao prvi korak da postanu sveštenici i biskupi.

Ipak, napisao je list, mnogi crkveni posmatrači kažu da ostaje da se vidi hoće li okupljanje postati instrument za transformaciju od koje se tradicionalisti plaše ili još jedna prilika za razočarenje crkvenih liberala.

Kako god da se završi to je tek prva faza dvogodišnjeg procesa, naglasio je Njujork tajms uz napomenu da će se učesnici ponovo sastati u Rimu u oktobru 2024., nakon čega se očekuje da će papa izdati dokument kojim podržava ili odbija bilo kakve preporuke.