Smrt Hasana Nasrallaha 'veliki gubitak' za Hezbolah i njegovog saveznika Iran

Uz pomoć Irana, Nasrallah je Hezbolah pretvorio u moćan politički i vojni entitet u Libanu i velikog regionalnog igrača.

Smrt Hassana Nasrallaha značajan je udarac za Hezbolah i ključnog sponzora te organizacije, Iran.

Hezbolah, militantna grupa i politička partija koja kontroliše veći dio južnog Libana, navela je da je Nasrallah ubijen u izraelskim zračnim napadima na glavni grad Bejrut 27. septembra.

U više od 30 godina na čelu Hezbolaha, Nasrallah je transformirao šiitsku miliciju u glavnu političku snagu u Libanu i moćnog protivnika susjednog Izraela.

Pročitajte i ovo: Ko je bio Hasan Nasralah, ubijeni vođa Hezbolaha?

Hezbolah, kojeg Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, iako je Evropska unija stavila samo njegovo naoružano krilo na crnu listu, takođe je vodeći član iranske takozvane osovine otpora, labave mreže iranskih predstavnika i militantnih grupa koje podržava Teheran protiv Izraela i Sjedinjenih Država.

Nasrallahova smrt je "veliki gubitak i sramota" za Iran, rekao je Ali Fathollah-Nejad, direktor Centra za Bliski istok i globalni poredak sa sjedištem u Berlinu.

To predstavlja "najteži udarac regionalnom položaju Teherana" od ubistva najvišeg iranskog komandanta Qassema Soleimania u američkom zračnom napadu u Iraku 2020. godine, rekao je Fathollah-Nejad za Radio Farda, program za Iran Radija Slobodna Evropa.

Hassan Nasrallah (desno) u obraćanju masi u Bejrutu u julu 1994. Za lidera Hezbolaha izabran je kada je imao 32 godine.

Nasrallah, Soleimani i i iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei "činili su jezgro iranskih ambicija za ekspanziju u regionu", rekao je on.

Karizmatični klerik i vješt govornik, Nasrallah je izabran za šefa Hezbolaha u dobi od 32 godine. Uz značajnu finansijsku i političku pomoć Teherana, izgradio je Hezbolah u moćan politički i vojni entitet u Libanu i glavnog igrača u regionu.

Smrt ovog 64-godišnjaka će imati "ozbiljne implikacije" na operacije iranske osovine otpora, rekao je Hamidreza Azizi, saradnik na njemačkom Institutu za međunarodne i sigurnosne poslove.

"Kratkoročno, to će rezultirati ozbiljnim prazninama, nedostatkom koordinacije i nejasnoćama", rekao je on za RSE.

Pročitajte i ovo: Šta je Hezbolah, iransko potpomognuta grupa koja se bori protiv Izraela

Jemenski Huti pobunjenici, još jedan član osovine, mogli bi preuzeti poziciju od Hezbolaha ako Iran odluči uspostaviti novu hijerarhiju u mreži, kaže Azizi.

Huti su bili "efikasniji" u izazovima za Izrael od izbijanja rata u Gazi od ostalih članica osovine i pretrpjeli su manje povratnih udaraca, rekao je Azizi.

"Ali ne postoji garancija da će oni ostati takvi", dodao je on.

Za Hezbolah bi Nasrallahova smrt mogla biti katastrofalna, kažu stručnjaci.

"Nasrallaha će biti teško zamijeniti", rekao je Norman Roule, veteran CIA-e koji je radio u Uredu direktora nacionalne obavještajne službe.

"Svakom nasljedniku će nedostajati njegov politički status u Libanu i lični odnos sa iranskim vrhovnim vođom", rekao je Roule za Radio Farda.

Qassem Soleimani (lijevo), Nasrallah (u sredini), i Khamenei formirali su ono što stručnjaci nazivaju "jezgro" iranske regionalne strategije.

Hezbolah je pretrpio velike neuspjehe posljednjih mjeseci. Izrael je ubio ključne članove njegovog rukovodstva, neutralizirao značajan dio vojnog arsenala i poremetio komunikaciju.

"Izraelske odbrambene snage su iskorijenile cijelu generaciju rukovodstva Hezbolaha koje sa sobom nosi kolektivno iskustvo koje je kolektivno nezamjenjivo", rekao je Roule.

Heiko Wimmen iz Međunarodne krizne grupe sa sjedištem u Briselu rekao je da je Hezbolah previše "institucionaliziran da bi mu se odrubila glava".