Dostupni linkovi

Ko je Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha?


Hasan Nasralah je pretvorio Hezbolah u moćan politički i vojni entitet u Libanu i velikog regionalnog igrača zahvaljujući značajnoj pomoći Irana. Fotografija objavljena 2019. godine.
Hasan Nasralah je pretvorio Hezbolah u moćan politički i vojni entitet u Libanu i velikog regionalnog igrača zahvaljujući značajnoj pomoći Irana. Fotografija objavljena 2019. godine.

Hasan Nasralah (Hassan Nassrallah) je dugogodišnji vođa Hezbolaha, oružane grupe i političke stranke koju podržava Iran, a koja kontrolira veći dio južnog Libana.

Irael je objavio 28. septembra da je Nasralah ubijen u masivnim zračnim napadima izraelske vojske na Hezbolahovo sjedište u Bejrutu 27. septembra.

Tokom više od 30 godina na čelu Hezbolaha, Nasralah je transformirao šiitsku miliciju u glavnu političku snagu u Libanu i moćnog protivnika susjednog Izraela.

Za to vrijeme, 64-godišnji vjerski lider postao je jedna od najmoćnijih i najpolarizirajućih ličnosti na Bliskom istoku.

Za mnoge članove libanske šiitske zajednice, historijski marginalizirane grupe, on je heroj. Ali drugi ga smatraju ratnim huškačem koji je uvukao zemlju u regionalne sukobe.

Sjedinjene Države smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom, iako je Evropska unija stavila na crnu listu samo njegovo oružano krilo.

Nasralah je rođen 1960. godine u siromašnoj porodici u južnom predgrađu glavnog grada Bejruta. Nakon studija u šiitskoj medresi u Iraku, Nasralah se pridružio pokretu Amal, miliciji koja je nastojala da podigne status šiitske zajednice u Libanu.

Nakon izraelske invazije na južni Liban 1982. - tokom razornog građanskog rata u Libanu - Nasralah se pridružio novoformiranom Hezbolahu.

Karizmatični klerik i vješt govornik, Nasralah se brzo popeo kroz Hezbolahove redove. Kada je Izrael 1992. godine ubio šefa Hezbolaha Abasa al-Musavija, Nasralah je izabran za njegovog nasljednika u dobi od 32 godine.

Nasralah tokom konferencije za novinare u Bejrutu za vrijeme Drugom libanskog rata, juli 2006. godine
Nasralah tokom konferencije za novinare u Bejrutu za vrijeme Drugom libanskog rata, juli 2006. godine

Nasralah je uspostavio bliske odnose sa većinski šiitskim Iranom, ključnim saveznikom Hezbolaha. Uz značajnu finansijsku i političku pomoć Teherana, Nasralah je izgradio Hezbolah u moćan politički i vojni entitet u Libanu i glavnog igrača u regionu.

Hezbolahova borba protiv Izraela donijela je Nasralahu podršku unutar i izvan Libana. Godine 2000, nakon upornih napada Hezbolaha, Izrael je povukao svoje snage iz južnog Libana nakon 18-godišnje okupacije.

Godine 2006. Hezbolahovo kidnapovanje dva izraelska vojnika izazvalo je razorni 34-dnevni rat s Izraelom. Uprkos prouzrokovanom razaranju i gubitku života, rat je ojačao položaj Hezbolaha u Libanu i regionu.

Pod Nasralahovim vodstvom, Hezbollah je došao u pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu (Bashar al-Assad) tokom građanskog rata u toj zemlji, obučavao je milicije koje podržava Iran u Iraku i Jemenu i pomagao Hamasu, palestinskom pokretu koji su SAD i Evropska unija označili kao teroristički.

Hezbolah je takođe optužen da je organizovao smrtonosni bombaški napad na centar jevrejske zajednice u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu 1994. godine.

Pristalice Hezbolaha u Bejrutu gledaju Nasralahovo obraćanje na neidentifikovanoj lokaciji u julu 2024. godine.
Pristalice Hezbolaha u Bejrutu gledaju Nasralahovo obraćanje na neidentifikovanoj lokaciji u julu 2024. godine.

Klerik je rijetko viđen u javnosti u posljednje dvije decenije, a većina njegovih pristalica mogla je samo na televizijskim ekranima vidjeti da je njegova nekada crna brada posijedila. Noseći crni turban, Nasralah je često držao dugačke govore putem video veze sa tajnih lokacija zbog sigurnosnih razloga.

Od izbijanja rata u Gazi u oktobru 2023., Hezbolah i Izrael su razmjenjivali stalne prekogranične napade. Hezbolah je rekao da djeluje u znak solidarnosti s Palestincima.

Nasralahova organizacija je pretrpjela velike neuspjehe posljednjih mjeseci. Izrael je ubio ključne članove Hezbolahovog vodstva, neutralizirao značajan dio njegovog vojnog arsenala i poremetio njegovu komunikaciju.

U novom govoru 19. septembra, nakon napada na elektronske uređaje koje koriste pripadnici Hezbolaha, iza kojih se sumnja da stoji Izrael, Nasralah je upozorio Izrael da će "odmazda stići".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG