Dostupni linkovi

Hezbolah potvrdio da je njihov lider Hasan Nasralah ubijen u izraelskim napadima

Ažurirano

Snimak televije Hezbolaha pokazuje Hasana Nasralaha u obraćanju naciji sa neidetifikovane lokacije, 19. septembar 2024.
Snimak televije Hezbolaha pokazuje Hasana Nasralaha u obraćanju naciji sa neidetifikovane lokacije, 19. septembar 2024.

Izraelska vojska objavila je 28. sptembra da je u udarima na Liban ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah (Hassan Nasrallah), što je nekoliko sati kasnije potvrdio Hezbolah.

U saopštenju objavljenom oko 14 sati po srednjeevropskom vremenu Hezbolah je naveo da je njegov vođa Hasan Nasralah mrtav, te najavio nastavak borbi protiv Izraela.

"Vođstvo Hezbolaha obećava najvišem, najsvetijem i najdragocjenijem mučeniku na našem putu punom žrtava i mučenika da će nastaviti svoj džihad u suočavanju s neprijateljem, podržavajući Gazu i Palestinu, i braneći Liban i njegov postojan i časni narod", naveli su iz Hezbolaha.

Objavivši prethodno 28. septembra ujutro da je u njihovim napadima ubijen lider Hezbolaha, iz Izraelskih odbrambenih snaga naveli su: "Hasan Nasralah neće više moći da terorizira svijet".

IDF je naveo da je ubio i Alija Karakija, komandanta Hezbolahovog južnog fronta.

U saopštenju i izjavama portparola, IDF je naveo da je 27. septembra 2024. godine "eliminisao Hasana Nasralaha, vođu terorističke organizacije Hezbolah i jednog od njenih osnivača, zajedno sa Ali Karkijem, komandantom Hezbolahovog Južnog fronta, i još nekim komandantima Hezbolaha".

Nakon preciznih obavještajnih podataka IDF-a i izraelskog sigurnosnog establišmenta, saopštili su, borbeni avioni "izveli ciljani udar na Centralni štab terorističke organizacije Hezbolah, koji se nalazio pod zemljom, ugrađen ispod stambene zgrade u oblasti Dahieh u Bejrutu".

"Udar je izveden dok je viši komandni lanac Hezbolaha djelovao iz sjedišta i unapređivao terorističke aktivnosti protiv građana države Izrael", saopšteno je.

Naveli su kako je "tokom 32-godišnje vladavine Hasana Nasralaha kao generalnog sekretara Hezbolah bio odgovoran za ubistvo mnogih izraelskih civila i vojnika, te planiranje i izvođenje hiljada terorističkih aktivnosti".

"Bio je odgovoran za usmjeravanje i izvođenje terorističkih napada širom svijeta u kojima su ubijeni civili različitih nacionalnosti. Nasralah je bio glavni donosilac odluka i strateški vođa organizacije", kaže se u objavi IDF-a.

Navode kako se "teroristička organizacija Hezbolah, na čijem je čelu Hasan Nasralah, pridružila terorističkoj organizaciji Hamas u njenom ratu protiv države Izrael 8. oktobra", te da "od tada Hezbolah nastavlja svoje tekuće i ničim izazvane napade na građane države Izrael, uvlačeći državu Liban i cijeli region u širu eskalaciju".

Militantna grupa Hezbolah nije komentarisala navode o ubistvu Nasralaha.

Prije objave o ubistvu Nasralaha, rano ujutro 28. septembra pokrenuta je nova serija izraelskih zračnih napada na mete Hezbolaha u južnom Bejrutu i u dolini Bekaa u istočnom Libanu.

"Nastavićemo djelovati kako bismo precizno razbili Hezbolahove ofanzivne sposobnosti. Hezbolah je strateški ugradio oružje u civilna područja, dovodeći libanske civile u opasnost kako bi nanijeli štetu izraelskim civilima", objavio je IDF na mreži X 28. septembera, kada je počela nova serija zračnih napada na Bejrut. "Naš rat je s Hezbolahom, a ne s narodom Libana", naveli su.

Hezbolah je saopštio da "nema istine" u izjavama Izraela da u ciljanim zgradama ima oružja ili skladišta.

Prvobitno nije bilo izvještaja o žrtvama tokom noći. Rano u subotu ujutro izraelski napad pogodio je libanski planinski grad Bhamdoun, jugoistočno od Bejruta, rekao je za Reuters libanski zvaničnik za tu oblast Mark Daou.

Hiljade Libanaca okupilo se u parkovima u centru Bejruta i u primorskim područjima.

Izraelski mediji su rano 28. septembra izvijestili da je Nasralahova kćerka Zainab Nasralah ubijena. Hezbolah nije potvrdio izvještaj. Nasralahov sin Hadi poginuo je u borbama protiv izraelskih trupa 1997. godine.

Analitičar Norman Roule iz Instituta za nacionalnu sigurnost sa sjedištem u Washingtonu smatra je da je Izrael oslabio Hezbolah do te mjere da bi libanska vlada zapravo mogla ukloniti tu grupu.

"Izraelske odbrambene snage su iskorijenile čitavu generaciju vodstva Hezbolaha koje sa sobom nosi kolektivno iskustvo koje je kolektivno nezamjenjivo.... U savršenom svijetu, libanska vlada bi iskoristila ovaj trenutak da potvrdi svoj autoritet i oslobodi Liban od ove oružane grupe [Međutim], prerano je reći da li će se to dogoditi", rekao je Roule za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nakon vijesti da ubijen Nasralah, Reuters je objavio pozivajući se na svoje izvore da je iranski vrhovni vođa Ali Hamenei (Ali Khamenei) prebačen na sigurnu lokaciju, uz pojačane mjere sigurnosti.

Ako se potvrdi, Nasralahova smrt bila bi veliko poniženje i za iransko rukovodstvo, rekao je za RSE analitičar iz Berlina Ali Fathollah-nejad prije objave Izraela da je Nasralah ubijen.

"To bi predstavljalo najteži udarac regionalnom položaju Teherana nakon što je američki dron ubio generala Kasema Sulejmanija. Nasralah, Sulejmani i Hamenei -- iranski vrhovni vođa -- činili su jezgro ekspanzivnih regionalnih ambicija Irana", rekao je Fatolah-Nedžad za RSE.

U izraelskim napadima 27. septembra najmanje šest osoba je ubijeno, a 91 povrijeđeno u gusto naseljenoj bejrutskoj četvrti Haret Hreik, u predgrađu Dahieh, prema navodima libanskih vlasti.

Vojska Izraela je saopštila da je napad ciljao štab milicije Hezbolaha, koji se nalazi ispod stambene zgrade.

IDF je kasnije 27. septembra saopštio da je u zračnom napadu ubio Hezbolahovog komandanta raketne jedinice. Rekli su da je Muhammad Ali Ismail odgovoran za ispaljivanje raketa na Izrael i za usmjeravanje terorističkih napada.

Pored Alija Ismaila, ubijen je i njegov zamjenik Hussein Ahmad Ismail, naveli su iz IDF-a.

Skoro 700 ljudi je ubijeno u Libanu ove sedmice u izraelskim napadima, prema podacima libanskog ministarstva zdravlja.

Hezbolah je militantna grupa i politička partija koja kontroliše veći dio južnog Libana. SAD su je proglasile terorističkom organizacijom dok je Evropska unija stavila na crnu listu njeno naoružano krilo, ali ne i političku stranku.

Sjedinjene Države, Francuska i drugi saveznici objavili su 25. septembra poziv na primirje od 21. dan, nakon što su se američki predsjednik Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron sastali na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Napadi na obje strane libansko-izraelske granice intenzivirani su od napada palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Sjedinjene Države i Evropska unija proglasili su Hamas terorističkom organizacijom.

Grupa Hezbolah je navela da će napadi na Izrael trajati sve dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.

Izvor: Dpa, Reuters
XS
SM
MD
LG