Kraj mandata Ranke Čarapić: Oprečne ocjene rada vrhovnog tužioca

Ranka Čarapić

Tužilački savjet je na sjednici u srijedu konstatovao da je vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić istekao petogodišnji mandat o čemu treba da bude obavještena Skupština Crne Gore koja treba da potvrdi tu odluku. Različite su ocjene rezultata rada tužilaštva u vrijeme mandata Ranke Čarapić. Dok dio vlasti ocjenjuje da su rezultati u granicama nadležnosti tužioca, opozicija smatra da je jedini rezultat tužilaštva – obesmišljavanje pravde.

Na pitanje kako ocjenjuje učinke državnog tužilaštva tokom petogodišnjeg mandata vrhovne državne tužiteljke Ranke čarapić, član skupštinskog odbora za politički sistem i pravosuđe iz Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević smatra da je tužilaštvo ostvarilo rezultate koji su bili u granicama ovlašćenja i zakona, bez obzira na očekivanja dijela političkih i društvenih subjekata.

"Možda su neka očekivanja prije svega nekih ljudi iz opozicije bila usmjerena ka tome da bilo koja prijava koja nije utemeljena ili bilo koji događaj koji nema realnog osnova da sa strane državnog tužioca bude procesuiran. Ja mislim, međutim, da je državni tužilac radio u skladu sa zakonom, u skladu sa svojim ovlašćenjima, i da ono što je najvažnije - da je sve slučajeve koje je procesuirao to uradio na osnovu činjenica. Ja mislim da je to prije svega njegov zadatak i da u tom kontekstu treba da nastavi i u narednom periodu", kaže Vukčević.

Dio medija je ranije objavio da iz vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić ostaje 47 nerasvijetljenih ubistava od kojih je mnoga i ona naslijedila iz ranijeg perioda, nerasvijetljeni napadi na novinare, problematične optužnice i nepokrenute istrage u krupnim predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

Među tim slučajevima najviše se pominju afere Telekom, Zavala, Duško Šarić, slučaj ratnog zločina u Bukovici. Dio tih predmeta je pao na višim sudskim istancama zbog neadekvatnih optužnica.

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije smatra da je istekom mandata Ranke Čarapić je počeo proces promjena u tužilaštvu. Potpuni nedostatak samokritike i odgovornosti u tužilaštvu, nedostatak samoinicijativnosti u rasvjetljavanju kričnih djela, samo su neke od karakteristika rada tužilaštva.

"Pokušaj prebacivanja odgovornosti na ostale karike sistema bez preuzimanja ijednog elementa te odgovornosti, nedostatak kapaciteta za finansijsku istragu, kao i za vođenje ozbiljnih predmeta u oblasti organizovanog kriminala i korupcije. Mislim da se i nije samo radilo o nedostatku kapaciteta već i o nedostatku volje da se takav kapacitet stvori. Na kraju, u izvještaju Evropske komisije potvrđeno je sve ono na što smo mi iz godine u godinu u radu o izvještaju državnog tužioca ukazivali", navodi Jonica.

Moralni kriminalci

Tužilaštvo je najslabija karika u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i pod jakim političkim uticajem, smatra poslanica Pozitivne Azra Jasavić, navodeći krupne slučajeve koji nisu procesuirani ili pali na sudu.

"Nemojmo zaboraviti da aferu Snimak uopšte nijesu procesuirali, ista stvar je i sa aferom Listing, Telekom tapka u mjestu, Šarić i Lončar su poražavajući slučajevi gdje se tužilaštvo bavilo bavilo svim samo ne onim što su radili Šarić i Lončar i stavili im na teret ono što nije krivično djelo bilo u vrijeme kada su izvršavali to krivično djelo. Veliki je broj nerasvijetljenih ubistava u Crnoj Gori, da o slučajevima ratnih zločina i ne govorim. Natragičniji slučaj je slučaj Bukovice gdje imamo pravosnažne oslobađajuće presude i to zahvaljujući nekvalitetnom radu samog tužilaštva koje je opstruiralo cijeli proces", podsjeća Jasavić.

Kulminacija svega je nedavno priznanje vrhovne državne tužiteljke da ta institucija nije znala za Bijelu knjigu organizovanog kriminala koju je policija izradila prije četiri godine, koja sadrži spisak kriminalnih grupa u Crnoj Gori, a čiji su djelovi bili dostupni i javnosti.

Izjava Atlas televiziji govori o stepenu saradnje policije i tužilaštva:

"Nijesmo je tražili nego su nam je poslali jer nijesmo znali za nju. Naravno da to nije normalno jer mislim da treba da postoji ta razmjena takvih informacija, ali mi smo tek sada dobili taj popis kriminalnih grupa sa njihovim personalnim sastavom tako da sada imamo informaciju ko čini te kriminalne grupe", rekla je Čarapić.

Tužiteljka Čarapić je ulazila u polemike sa dijelom nevladinog sektora, opozicijom i dijelom medija tokom petogodišnjeg mandata. Iz tih polemika ostaće zapamćena njena izjava iz 2010, u kojoj je navela da nema problema sa kriminalcima zavaljjujući njihovom moralu:

"Znate kako, kriminalci imaju svoj moral i oni to strašno znaju da cijene. Zato ja nikada nijesam imala problema, zato što nikada nikome nijesam stavila na teret ono za šta nijesam imala dokaze", rekla je tužiteljka.