Vlada Srbije donela zaključak kojim se nalažu mere o Kosovu

Premijer Srbije Miloš Vučević u Palati Srbije u Beogradu, 8. 5. 2024.

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se ministarstvima nalažu aktivnosti i mere u smislu pravne i socijalno ekonomske zaštite Srba na Kosovu, kao i nacionalnih interesa Srbije.

Ova odluka Vlade usledila je dan nakon mera koje je javnosti predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer Miloš Vučević je nakon sednice izjavio da je odluka Vlade povezana sa pet oblasti delovanja koje je predstavio Vučić.

To su, kako je naveo, vraćanje u stanje pre jednostranih poteza Vlade Kosova, proglašenje Kosova kao područja posebne socijalne zaštite, dalje jačanje srpskih institucija na Kosovu i nedozvoljavanje da one budu ugašene.

Pročitajte i ovo: Vučić traži izbore na severu i povratak Srba u institucije Kosova

Vučević je naveo, kako je saopštila Vlada Srbije, da će Skupštini biti upućen zahtev da proglasi nelegalnim sve akte koji su suprotni sporazumima između pregovaračkih strana od proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Dakle, sve ono što se činilo jednostrano, sve ono što je poništavalo dogovore i napore za nas ne postoji, nevažeće je, neobavezujuće i ne može da proizvodi pravno dejstvo", rekao je Vučević.

Pročitajte i ovo: Srbija počela diplomatsku kampanju za 'prava srpskog naroda' na Kosovu, kaže šef diplomatije

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova proteklih sedmica zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

Beograd je to nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Evropska unija, ali i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Nemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.

Pokrenuta procedura za vraćanje vojnog roka

Vlada Srbije donela je i zaključak kojim se Ministarstvu odbrane nalaže da hitno pokrene proceduru za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka od 75 dana.

Premijer Srbije Miloš Vučević naveo je bi Vlada do kraja sledeće nedelje mogla da usvoji izmene zakona kojim se ukida suspenzija obaveznog vojnog roka.

Kako je rekao ideja je da služenje vojnog roka zaživi polovinom sledeće godine.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao saglasnost za obavljanje redovnog vojnog roka u trajanju od 75 dana.

Srbija od 2011. godine nema obavezno služenje vojnog roka čime je dobila profesinalne vojnike.

Pročitajte i ovo: Vojni rok ukinut, Srbija dobija moderniju vojsku