Dostupni linkovi

Srbija počela diplomatsku kampanju za 'prava srpskog naroda' na Kosovu, kaže šef diplomatije


Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić na sastanku sa ambasadorima zemalja EU u Beogradu, 14. septembra 2024.
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić na sastanku sa ambasadorima zemalja EU u Beogradu, 14. septembra 2024.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se sa ambasadorima zemalja Evropske unije navodeći da ih je informisao o "kršenjima prava" srpskog naroda na Kosovu, kao i o potezima koje će Srbija tim povodom preduzeti.

"Globalna diplomatska kampanja Srbije za prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, za spas i opstanak i našeg naroda i dijaloga, kao instrumenta opstanka našeg naroda, počela je danas", izjavio je Đurić.

On je naveo da je cilj mera koje je dan ranije javnosti predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić jeste zaštita Srba na Kosovu i očuvanje dijaloga kao ključnog instrumenta za normalizaciju stanja na terenu.

Đurić je najavio da će u subotu biti održana posebna sednica vlade Srbije o Kosovu čiji je cilj realizovanje predloženih mera.

Raspisivanje lokalnih izbora na severu Kosova, povratak Srba u policiju i pravosuđe i povlačenje specijalnih policijskih snaga Kosova sa severa - to su neki od ključnih zahteva zvaničnog Beograda koje je 13. septembra izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavljeno je i da će Skupština Srbije u roku od 45 dana usvojiti zakon kojim će Kosovo proglasiti za područje posebne socijalne zaštite".

Time će, kako se navodi, biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene Srbe.

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova proteklih sedmica zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

Beograd je to nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Evropska unija, ali i Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Nemačka kritikovali su Kosovo zbog, kako su rekli, jednostranih i nekoordinisanih akcija na severu zemlje.

XS
SM
MD
LG