Deo opozicije u Beogradu pozvao na stvaranje alternative Srpskoj listi na Kosovu

Beograd, Knez Mihailova, 2024. godina.

Predstavnici organizacija Srba sa Kosova i dela opozicionih partija u Srbiji razgovarali su 28. septembra u Beogradu položaju srpskog naroda na Kosovu.

Predsednik Demokratske stanke Zoran Lutovac izjavio je na skupu da je neophodno da se formira politička alternativa Srpskoj listi na Kosovu i da je današnji skup "zametak" za formiranje te alternative.

"Neophodno je da se prekine lanac korupcije na liniji Beograd - Srpska lista. Novac godinama odvajan za ljude na Kosovu je završavao u pogrešnim džepovima", rekao je Lutovac.

Srpska lista je najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podršku vlasti u Beogradu na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

Pročitajte i ovo: Od optužbe za izdaju do podrške: Komentari kosovskih Srba o Vučićevim zahtevima

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice na Kosovu Momčilo Trajković rekao je da delegacija Srba sa Kosova želi okupljanje.

"Naš je cilj da stvorimo autentičnu srpsku kosovsko-metohijsku politiku. Mi bismo da učestvujemo i u kreiranju te politike u Srbiji", dodao je Trajković.

Delegaciju Srba sa Kosova koja je razgovarala s opozicionim strankama u Beogradu činili su, uz Srpski nacionalni forum, Srpsko nacionalno veće iz Gračanice i pokret "Otadžbina" iz Mitrovice.

Na sastanku su, pored ostalih, bili lideri opozicione Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, stranke Srbija centar Zdravko Ponoš i predstavnik Zeleno-levog fronta Robet Kozma.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas izjavio je na skupu da ta stranka nikad neće prihvatiti da Kosovo bude član Ujedinjenih nacija.

Ocenio je da je opozicija "pokazala zrelost" zahtevajući zajedno sednicu Skupštine Srbije o Kosovu.

"Na sednici ćemo naterati vlast da položi račun, ima opozicija snagu", rekao je lider stranke Srbija centar Zdravko Ponoš.

Predstavnik Zeleno-levog fronta Robet Kozma naveo je da su Srbi na Kosovu "u procepu između dve pogrešne politike - Prištine i Beograda".

"Politika vlasti u Beogradu je doživela potpuni krah, ona je kao i na drugim poljima kriminalna i licemerna", rekao je Kozma.

Pročitajte i ovo: Vučić traži izbore na severu i povratak Srba u institucije Kosova

Do novog zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd-Priština došlo je nakon što su vlasti Kosova zatvorile paralelne srpske institucije na severu koje smatraju neustavnim i nelegalnim.

To je, sa druge strane, Beograd nazvao "kriminalnim aktima" koji za cilj imaju "progon Srba".

Vlada Srbije usvojila je 14. septembra paket mera i zahteva u u vezi sa Kosovom.

Pročitajte i ovo: Mogu li Srbi da se vrate u kosovske institucije?

Beograd, pored ostalog, traži raspisivanje lokalnih izbora na severu Kosova, povratak Srba u policiju i pravosuđe i povlačenje specijalnih policijskih snaga Kosova sa severa.

Vlada Srbije usvojila je i zaključak kojim se ministarstvima nalažu aktivnosti i mere u smislu "pravne i socijalno ekonomske zaštite Srba na Kosovu".