Dostupni linkovi

Mogu li Srbi da se vrate u kosovske institucije?


Srpski policajci skidaju uniforme u Zvečanu, Kosovo, iz znak protesta zbog dešavanja u vezi sa promenom registarskih tablica, 5. novembar 2022.
Srpski policajci skidaju uniforme u Zvečanu, Kosovo, iz znak protesta zbog dešavanja u vezi sa promenom registarskih tablica, 5. novembar 2022.

Pozive predsednika Srbije Aleksandra Vučića za reintegraciju Srba na severu Kosova Evropska unija je pozdravila kao pozitivan potez, dok ih kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin) uopšte nije komentarisao.

Uprkos ponovljenim pitanjima Radija Slobodna Evropa, zvaničnici njegove Vlade nisu nagovestili da li će prihvatiti povratak Srba u institucije Kosova.

Predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca, koji dolazi iz Kurtijeve stranke Samoopredeljenje, rekao je novinarima u ponedeljak da bi takav potez bio neustavan.

Članica Kurtijevog kabineta, ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, izjavila je da Vučić svojim zahtevima ima za cilj da nastavi "instrumentalizaciju Srba" na Kosovu.

Pravni stručnjaci smatraju da je povratak Srba u pravosudne institucije moguć. Međutim, ne i u policiju.

Zašto su Srbi napustili institucije i šta Vučić zahteva?

Stotine pripadnika srpske zajednice sa severa podnele su ostavke iz kosovskih institucija, uključujući opštine, policiju, sudove i tužilaštva, u novembru 2022.

To je usledilo posle njihovog nezadovoljstva odlukom kosovske vlade da se srpske registarske tablice zamene kosovskim tablicama.

Nakon toga su gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića zamenili albanski gradonačelnici, pošto je srpska većinska zajednica u tom području bojkotovala izbore.

Zaposleni Srbi se nisu vratili u kosovske institucije.

Srbi napuštaju kosovske institucije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Predsednik Srbije Vučić je na konferenciji za novinare 13. septembra u Beogradu izneo nekoliko zahteva za Kosovo u cilju napretka u dijalogu Beograda i Prištine – između ostalog: povratak Srba u Regionalnu direkciju kosovske policije na severu, povratak srpskih sudija i tužilaca na njihove funkcije i raspisivanje i održavanje "lokalnih, slobodnih i demokratskih izbora" na severu.

Kosovska policija: Ne komentarišemo političke izjave

Radio Slobodna Evropa pitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova da li se srpski policajci koji su dali ostavku mogu ponovo regrutovati i kako, ali je u odgovoru navedeno da se pitanje uputi Kosovskoj policiji.

Kosovska policija je kratko odgovorila u pisanoj formi da "ne komentariše izjave bilo koje osobe ili političkog subjekta".

U vezi sa prijemom kadeta policije, navedeno je da se javni pozivi objavljuju uz propisane kriterijume.

Da li će tužilački i sudski savet Kosova razmatrati povratak Srba?

Ako bude zahteva za povratak, Tužilački savet Kosova (KPK) naveo je da će ih razmotriti. Međutim, u odgovoru RSE, KPK je naveo da do sada "nije primio nijedan zahtev od srpskih tužilaca za njihov povratak u tužilački sistem".

Ne iznoseći mnogo detalja, Sudski savet Kosova (KJGK) je za RSE naveo da će pitanje ostavki sudija i administrativnog osoblja srpske zajednice "biti razmotreno kada KJGK proceni da je pravi trenutak" i "prema ustaljenoj proceduri za takve situacije".

Šta kažu stručnjaci?

Bivši potpredsednik Ustavnog suda Kadri Krueziu (Kryeziu) rekao je za RSE da će reintegracija Srba u kosovske institucije biti moguća, ali ne automatska.

Prema njegovim rečima, ove godine bi mogli da budu raspisani lokalni izbori u severnim opštinama, ali samo ako postoji politička odluka Vlade koja bi bila upućena predsednici zemlje Vjosi Osmani.

"Onda, zavisi od diskrecije predsednice. Ako to smatra politički i bezbednosno razumnim, mogla bi da raspiše (lokalne izbore u severnim opštinama)", rekao je Krueziu.

Povodom mogućeg povratka srpskih policajaca na funkcije, on je rekao da to ne može biti automatski, jer je njihove ostavke odobrila nadležna institucija.

"Oni koji daju otkaz u policiji ne mogu da se vrate. Samo u slučajevima kada je neko bolestan ili ima porodičnih problema... inače se ne mogu vratiti", objasnio je Krueziu.

Međutim, sa sudijama i tužiocima je, prema njegovim rečima, drugačija situacija, jer njihove ostavke nisu formalizovane i nadležne institucije bi mogle da razmotre njihov povratak.

Astrit Kolaj iz Kosovskog instituta za pravosuđe kaže i da bi srpski tužioci i sudije mogli da se vrate na svoje funkcije podnošenjem zahteva Tužilačkom i Sudskom savetu Kosova.

"Oba saveta treba da se sastanu i donesu odluke o povratku", rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

"To bi bio neka vrsta gesta dobre volje, koji bi pokazao da je Republika Kosovo pravedna i jednaka za sve svoje građane", dodao je Kolaj.

Za policajce kaže i da ne mogu da se vrate automatski, ali da "imaju pravo da se prijave da postanu deo Kosovske policije ako ta institucija raspiše konkurs".

Integracija Srba

Srpsko stanovništvo na severu Kosova – po uputima Srbije i njenih paralelnih struktura u tom regionu – teško se pridržava odluka kosovskih institucija.

Kao rezultat toga, područje se često pretvara u žarište tenzija.

Integracija pripadnika srpske zajednice u kosovske institucije deo je nekoliko sporazuma koje su Kosovo i Srbija postigli u dijalogu za normalizaciju odnosa.

Komentarišući Vučićeve zahteve, Konjufca je rekao da predsednik Srbije na Kosovu pokušava da održi "ono što on više nema".

"On zapravo preti Republici Kosovo preko svoje konferencije za štampu, ali to je pretnja koja nas, da budem iskren, ne impresionira mnogo. Ne plašimo se, nismo zabrinuti jer u tom delu zemlje postoje kosovske institucije, postoje bezbednosne institucije, postoje političke institucije, postoje opštine koje funkcionišu... To je izgubljena šansa za građane koji imaju drugačije mišljenja za učešće u političkom procesu i da budu deo političkog procesa. Posle onoga što se dogodilo, zemlja je krenula novim smerom", rekao je Konjufca.

Ove godine, kosovska vlada je preduzela nekoliko koraka – poput povlačenja srpskog dinara iz upotrebe i zatvaranja srpskih paralelnih struktura – u nastojanju da što više proširi svoju vlast na severu.

Te odluke naišle su na kritike zapadnih saveznika koji su ih opisali kao nekoordinisane korake s rizikom povećanja tenzija.

Nedavne Vučićeve zahteve EU je ocenila kao pozitivne, a i Priština i Beograd su pozvani da se konstruktivno angažuju u dijalogu za normalizaciju odnosa.

"EU je dosledno pozivala Beograd da ohrabri, a Prištinu da omogući reintegraciju kosovskih Srba", odgovorio je na pitanja RSE Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja (Josep Borrell).

"Pozdravljamo spremnost koju je izrazio predsednik Vučić da nastavi angažovanje u dijalogu uz podršku EU", dodao je on.

Dok su glavni pregovarači Kosova i Srbije, Besnik Bislimi i Petar Petković, potvrdili odlazak u Brisel 17. septembra na mogući zajednički sastanak, nova runda razgovora Kurtija i Vučića izgleda nije na pomolu.

Poslednji put su se sastali 14. septembra 2023. godine.

XS
SM
MD
LG