O’Brajen u Podgorici: Crna Gora jak NATO partner

Vaš browser nepodržava HTML5

Pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen (James O'Brien) je rekao da je Crna Gora "jak NATO partner" i poručio da sa Vladom postoji šansa da se krene u dublju evropsku i transatlantsku integraciju.

O’Brajen i premijer Milojko Spajić sastali su se u ponedjeljak u Podgorici, nakon čega su se obratili medijima.

Američki zvaničnik se prije toga sastao sa vrhovnim i specijalnim državnim tužiocem.

Džejms O'Brajen (desno) sa vrhovnim (u sredini) i glavnim specijalnim tužiocem (lijevo)

"Uvjerio sam se u posvećenost Crne Gore evropskom putu. Činjenica da tužioci djeluju u punom kapacitetu je veliko dostignuće nekoliko posljednjih Vlada. Izgrađene institucije će raditi u korist građana", naveo je O’Brajen.

Skupština Crne Gore je izabrala 27. januara Milorada Markovića za vrhovnog državnog tužioca, nakon pet godina, tokom kojih je tu funkciju obavljalo više tužilaca u statusu vršioca dužnosti.

I Evropska komisija je imenovanje vrhovnog državnog tužioca ocijenila kao vitalno značajno za vladavinu prava.

podsjetite se Krivična prijava zbog odavanja tajni sa crnogorskog Odbora za bezbjednost

Spajić je rekao da je fokus razgovora sa američkim zvaničnikom bio na ekonomiji i poručio da očekuje da američka privreda bude mnogo zainteresovanija za crnogorsko tržište.

"Crna Gora bez ekonomije kakva je američka od 25 triliona eura, ne može naprijed. Cijenimo jako američke prijatelje koji su stvarno bili jako konstruktivni u smislu crnogorsko-američkog ekonomskog dijaloga", rekao je Spajić.

On je kazao da je Crna Gora pripremila plan od oko 90 reformi, koje će Crnu Goru približiti tržištu EU i poručio da to prati i Vašington.

"Za Crnu Goru je ovo ključni momenat kada se ispunjava ona naša priča o Crnoj Gori kao Singapuru Evrope", riječi su crnogorskog premijera.

Džejms O’Brajen je naveo da Evropska unija priprema paket za Crnu Goru, koji bi trebalo da smanji novčane troškove, ubrza transport i olakša poslovnoj zajednici.

Vlada Milojka Spajića je izabrana prošlog oktobra, podrškom njegovog Pokreta Evropa sad, Demokrata, prosrpske Socijalističke narodne partije, stranka nedavno rasformiranog proruskog Demokratskog fronta i albanske nacionalne stranke.

O’Brajen o ulasku proruskih snaga u Vladu

Odgovarajući na pitanje da li misli da je dio vlasti u Crnoj Gori proruski i prosrpski i kako se to odražava na integritet države kao članice NATO, O’Brajen je rekao da je Vlada iznijela nekoliko ciljeva, među kojima su evropski put, te da će država ostati kredibilan partner NATO.

"Što je (Vlada) i učinila, i mi podržavamo te ciljeve", rekao je O’Brajen i dodao da bi sve suprotno tim ciljevima bilo kontradiktorno i ciljevima Vlade.

"Ako bude potrebe, mi ćemo skrenuti pažnju Vladi na to", rekao je O’Brajen.

On je istakao da su ohrabreni dosadašnjim učincima i da "od svih članova Vlade očekuje da ispunjavaju taj program", naveo je O’Brajen.

Prema koalicionom sporazumu i najavama iz vladajuće koalicije, uskoro će stranke nedavno rasformiranog proruskog Demokratskog fronta preuzeti nekoliko ministarstava u Spajićevoj Vladi.

Ove stranke, koje su dio vladajuće koalicije, do sada nijesu bile u Vladi već su u podjeli funkcija dobile mjesto šefa parlamenta na koje su izglasale Andriju Mandića.

Sjedinjene Države su i ranije izrazile zabrinutost da će u vlasti biti stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima.

Pročitajte i ovo: Nezainteresovani crnogorski premijer