Dostupni linkovi

Krivična prijava zbog odavanja tajni sa crnogorskog Odbora za bezbjednost


Sjednica Odbora za bezbjednost u Skupštini Crne Gore, Podgorica 13. februar 2024.
Sjednica Odbora za bezbjednost u Skupštini Crne Gore, Podgorica 13. februar 2024.

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu Crne Gore podnijeće krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica zbog odavanja tajnih podataka sa sjednice održane 9. februara, koja je bila zatvorena za javnost.

Odluku je 13. februara donijela većina članova Odbora za bezbjednost.

Odbor se pozvao na Krivični zakonik koji propisuje da će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina ko neovlašćeno nepozvanom licu saopšti, preda ili učini dostupnim tajne podatke.

Odbor za bezbjednost ima 13 članova, poslanika iz vlasti i opozicije, koji su se stupanjem na dužnost obavezali da sa tajnim podacima postupaju u skladu sa zakonima Crne Gore.

Iz Odbora nijesu saopštili koliko je osoba prisustvovalo zatvorenom dijelu sjednice.

Povod za podnošenje krivične prijave je tekst koji su objavile podgoričke Vijesti 10. februara, pozivajući se na više izvora sa zatvorenog dijela sjednice tog Odbora.

Na sjednici je održano kontrolno saslušanje ministra pravde Andreja Milovića, šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, na temu stanja u bezbjednosnom sektoru.

Tekst je objavljen pod naslovom "Poslanici 'pozelenjeli' zbog Milovićevih (ministar pravde Andrej) susreta sa mafijašima".

Odluka o podnošenju krivične prijave je donijeta na prijedlog predsjednika Odbora, iz vladajućeg Pokreta "Evropa sad" Miodraga Lakovića koji je rekao da je čitajući tekst " posumnjao da je neko iznio podatke sa zatvorene sjednice".

"Čime se stiče osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo", rekao je Laković.

Autor teksta, novinar i urednik Vijesti Mihailo Jovović je za Radio Slobodna Evropa kazao da mu je drago da je "Odbor danas potvrdio da su tačne informacije" koje je u tekstu objavio.

"Nije mi jasno zašto Odbor nije podnio prijavu i protiv ministra Milovića, koji je u tekstu potvrdio najveći dio informacija iz njega", rekao je Jovović.

U dijelu teksta Vijesti citirana je i izjava Milovića, u kojoj pojašnjava kontekst susreta sa bezbjednosno interesantnim licima a što je, prema pisanju Vijesti, bio dio optužbi na zatvorenom dijelu sjednice.

Odmah po objavljivanju teksta reagovao je Laković i članovi Odbora iz opozicionih Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, ocjenjujući da je riječ o neistinitim navodima.

Isto je ustvrdio i ministar Milović, dodajući da ga Vijesti "targetiraju".

Odluka o kontrolnom saslušanju donijeta je na sjednici Odbora, 26. januara ove godine.

XS
SM
MD
LG