Dostupni linkovi

Tužilaštvo Crne Gore ispituje navode o korupciji u slučajevima Camgoza, Ismailov i Do Kvon


Policija sprovodi turskog državljanina Binali Camgoza na saslušanje, Podgorica, 31.januar 2024.
Policija sprovodi turskog državljanina Binali Camgoza na saslušanje, Podgorica, 31.januar 2024.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore formiralo je predmet povodom navoda o korupciji koje su na Ustavnom odboru Skupštine Crne Gore saopštili bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i aktuelni ministar pravde Andrej Milović.

Optužbe su se odnosile na tri slučaja stranih državljana koji su u Crnoj Gori: turskog državljanina Binali Camgoza koji je zatražio azil, ruskog državljanina Telmana Ismailova koji je dobio azil, i Hueong Do Kvona (Do Kwon) koji u pritvoru čeka na ekstradiciju iz Crne Gore.

Povodom svih navoda o "mogućoj korupciji više osoba" koje su izrečene na odboru, SDT je formiralo predmet, saopštio je novoizabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković za televiziju Vijesti 1. februara.

Slučaj Binali Camgoza

Camgoz je uhapšen u aprilu 2022. po potjernici Interpola, jer se u Turskoj tereti za više teških krivičnih djela, uključujući stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva. Ministarstvo pravde je krajem januara odbilo njegovo izručenje Turskoj.

Moglo bi se raditi o progonu na osnovu entičke i vjerske pripadnosti, jer je lice pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, čiji sin je preminuo uslijed postupanja bezbjednosnih organa Turske, navelo je ministarstvo prilikom odbijanja izručenja Camgoza.

Prethodno je Viši sud u aprilu 2023. utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za negovo izručenje, ali je konačnu odluku, shodno zakonu, donio ministar pravde Andrej Milović.

Sedam dana kasnije, uhapšen je pod sumnjom da je u Crnoj Gori prije hapšenja koristio falsifikovane isprave. Osnovni sud mu je odredio kućni pritvor, odbivši predlog tužilaštva za pritvor.

Radi se o licu sa trajnim invaliditetom, koje je tražio azil, a za koje ne postoji pravosnažna presuda da je pripadnik kriminalne grupe, navodi se u obrazloženju Suda.

Specijalno državno tužilaštvo je istragu o navodnoj korupciji u ovom slučaju otvorilo nakon sjednice Ustavnog odbora 1. februara na kojoj su optužbe razmijenili ministar pravde Andrej Milović i poslanik Pokreta URA Filip Adžić, inače bivši ministar unutrašnjih poslova u prethodnoj Vladi premijera Dritana Abazovića.

Zbog odluke da se Camgoz ne isporuči Turskoj, Adžić je optužio Milovića "da je zaštitnik mafije".

Milović je odbacio optužbu i kazao da je on, odlukom da ne isporuči Camgoza, nekome poremetio planove "jer mu je očito neko nešto obećao prije aktuelne Vlade, ili imao neke naplaćene, a neisporučene obaveze".

"Možda se boje da (Camgoz) progovori", rekao je Milović.

Slučaj Telmana Ismailova

Tokom sjednice odbora ministar pravde Andrej Milović je rekao da je neko iz Abazovićeve Vlade "direktno uzeo novac" da bi ruski državljanin Telman Ismailov krajem oktobra 2021. dobio politički azil u Crnoj Gori.

Ismailov je milijarder iz Azerbejdžana, uhapšen 2021. godine u Podgorici po potjernici Rusije za djela ubistva. On tvrdi da nema veze sa ubistvom dvojice privrednika u Moskvi za koje ga sumnjiče, te da je potjernica plod političkog i ekonomskog progona ruske vlasti.

"Ko je i koliko uzeo za Telmana?" upitao je Milović.

Nakon što je Crna Gora, oktobra iste godine, odbila zahtjev Rusije za ekstradiciju Ismailova, ruske vlasti su četiri mjeseca kasnije zabranila ulazak u tu zemlju Zoranu Miljaniću, tadašnjem državnom sekretaru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ranije je Demokratski front, pozivajući se na tvrdnje ruskih medija, tražio od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da utvrdi da li je nekome dato pet miliona eura za azil Telmanu Ismailovu.

Novović je inače 2021. bio istražni sudija u tom slučaju, a kasnije je izabran za specijalnog tužioca.

Slučaj Do Kvon

Milović je govorio i o slučaju "kralja kriptovaluta", južnokorejskom državljaninu Hyeong Do Kvonu koji je uhapšen u martu 2023.u pokušaju odlaska sa podgoričkog aerodroma, jer je imao falsifikovani pasoš.

Do danas je nepoznato kako je i kada Do Kvon ušao u Crnu Goru.

Milović je na Odboru najavio da će na saslušanju skupštinskog odbora, koje će se baviti ovim slučajem 9. Februara, dovesti svjedoka koji će potvrditi da je Adžić govorio o tome ko je preko granice prebacio Do Kvona.

Inače, Milović je prije pola godine podnio krivičnu prijavu SDT protiv bivšeg premijera Dritana Abazovića, Filipa Adžića i još dva lica, navodeći da su nezakonitim radnjama pokušali da kompromituju aktuelnog premijera Milojka Spajića, finansijski ga povezujući sa Do Kvonom.

Tim povodom Milović je 2. februara dao izjavu u tužilaštvu.

Do Kvonovo izručenje traže Južna Koreja i SAD zbog prevara ulagača u kriptovalute koje se mjeri desetinama milijardi dolara.

Krajem novembra Viši sud je odobrio ekstradiciju, a kojoj državi će Do Kvon biti izručen, odlučiće ministar pravde Andrej Milović.

XS
SM
MD
LG