Roditelji oslobođenog rusko-izraelskog taoca odletjeli u Izrael

Andrej Kozlov razgovara sa rođacima ubrzo nakon spasavanja 7. juna.

Roditelji rusko-izraelskog državljanina koji je bio talac na početku rata u Gazi i koji je spašen u operaciji izraelskih snaga 8. juna odletjeli su u Izrael 9. juna kako bi se ponovo sastali sa svojim sinom.

Andrei Kozlov, 27, bio je jedan od četiri taoca spašenih u operaciji u gradu Nuseirat nakon što ga je 246 dana držao Hamas, kojeg Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Jerusalem Post je 9. juna objavio da se očekivalo da Kozlovi roditelji stignu u Izrael kasnije tokom dana i da ih prati zvaničnik izraelskog konzulata u Sankt Peterburgu.

Zvaničnici Hamasa saopštili su da je najmanje 210 palestinskih civila ubijeno, a više od 400 povrijeđeno tokom operacije, koja je bila kombinovani zračni i kopneni napad.

Sva četvorica talaca su odvedena sa muzičkog festivala u južnom Izraelu 7. oktobra 2023. godine, u ranim satima Hamasovog masovnog upada u Izrael. U početnom napadu ubijeno je oko 1.200 Izraelaca.

Od skoro 250 ljudi uzetih kao taoci u napadu, oko 120 je ostalo u zarobljeništvu, dok je 43 proglašeno mrtvim.

Pročitajte i ovo:

'To nam znači sve': Izraelci slave oslobađanje četvoro talaca Spašeno četvero izraelskih talaca koje je Hamas oteo na festivalu prije osam mjeseci

U operaciji su takođe spašeni Noa Agramani, Almog Meir i Shlomi Ziv.

Jerusalem Post je takođe objavio da su Meirovog ostarjelog oca, koji je bio lošeg zdravlja i živio sam, pronašli mrtvog u njegovoj kući zvaničnici koji su došli da mu kažu o spašavanju njegovog sina.

U međuvremenu, Britanija je 9. juna objavila da su dva trgovačka broda oštećena projektilima u Adenskom zaljevu. Nije prijavljeno da je bilo povrijeđenih.

Huti borci koje podržava Iran, a koji kontrolišu veći dio Jemena, napadaju brodove u tom području od početka rata u Gazi, govoreći da djeluju u znak solidarnosti s Palestincima.

Pročitajte i ovo: Više od 200 Palestinaca ubijeno u blizini mesta gde su spaseni taoci

Sjedinjene Američke Države objavile su 9. juna da su nastavile isporuku humanitarne pomoći preko privremenog pristaništa postavljenog na obali Gaze.

Pristanište je oštećeno olujnim morem i ponovo je postavljeno 7. juna nakon popravke. Preko pristaništa je u maju dopremljeno više od 2 miliona tona pomoći.

Prema izvještajima TASS-a, AP-a i Dpa