Dostupni linkovi

Više od 200 Palestinaca ubijeno u blizini mesta gde su spaseni taoci


Palestinka stoji usred uništene učionice u školi koju vodi Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) pogođene u napadu izraelske vojske dan ranije, u kampu Nuseirat u centralnom pojasu Gaze. 7. juna 2024.
Palestinka stoji usred uništene učionice u školi koju vodi Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) pogođene u napadu izraelske vojske dan ranije, u kampu Nuseirat u centralnom pojasu Gaze. 7. juna 2024.

Najmanje 210 Palestinaca je ubijeno, a 400 ranjeno u vazdušnim napadima u blizini mesta gde se odvijala spasilačka operacija talaca u gusto naseljenoj oblasti u centralnoj Gazi, Nuseiratu, prenela je agencija Rojters (Reuters). Lokalni medicinski zvaničnici nazvali su napad jednim od najkrvavijih od početka rata.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama, kako prenosi Rojters, prikazivali su pokolj. Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimaka.

"Bilo je to kao horor film, ali ovo je bio pravi masakr. Izraelski dronovi i ratni avioni su celu noć nasumično pucali na kuće ljudi i na ljude koji su pokušali da pobegnu iz tog područja", rekao je za Rojters 45-godišnji Ziad, bolničar i stanovnik Nuseirata.

Bombardovanje je bilo usmereno na lokalnu pijacu i džamiju Al-Avda, rekao je Ziad Rojtersu.

"Da bi oslobodio četiri osobe, Izrael je ubio desetine nedužnih civila", rekao je on.
Izrael je 7. juna oslobodio četvoro talaca koje je Hamas oteo pre osam meseci.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da se operacija spasavanja talaca odvijala pod vatrom u srcu stambenog naselja. Tvrdi da je Hamas, kog su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija označile kao terorističku organizaciju, krio zarobljenike među civilima Gaze pod stražom naoružanih militanata.

Izraelske snage su uzvratile vatru, rekao je Hagari. Jedan vojnik izraelskih specijalnih snaga poginuo je tokom operacije, navodi se u saopštenju policije.

Četvoro oslobođenih talaca je prebačeno u bolnicu u Tel Avivu, gde su podvgnuti lekarskim pregledima.

Hamas je 7. oktobra oteo i odveo oko 250 talaca u Gazu. Oko polovine ih je oslobođeno tokom kratkog primirja u novembru. Od 130 i dalje zatočenih za 85 se veruje da su živi.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.194 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno 36.801 osoba, od kojih su dve trećine žene i deca, a više od 82.620 je ranjeno, prema podacima Ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG