Dostupni linkovi

Spašeno četvero izraelskih talaca koje je Hamas oteo na festivalu prije osam mjeseci


Oslobođeni talac Andrey Kozlov, nakon oslobađanja u Ramat Ganu, Izrael 8.juna
Oslobođeni talac Andrey Kozlov, nakon oslobađanja u Ramat Ganu, Izrael 8.juna

Izraelske snage spasile su u subotu četiri živa taoca iz središnjeg pojasa Gaze, saopštila je vojska.

Četvero talaca, tri muškarca i jedna žena, oteto je 7. loktobra s muzičkog festivala Supernova u blizini zajednice Re'im na jugu Izraela.

Nakon oslobađanja odvedeni su u bolnicu na liječničke preglede, javlja Reuters.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, spašeni su djevojka Noa Argamani te muškarci Almog Meir Jan, Andrey Kozlov i Shlomi Ziv.

Specijalne snage su istovremeno upale na dvije Hamasove lokacije u središnjoj Gazi, u Nuseiratu. Na jednoj lokaciji spašena je Argamani, dok su Meir Jan, Kozlov i Ziv bili na drugoj lokaciji.

Spašeni taoci su u dobrom stanju, prema početnim medicinskim procjenama.

Odvedeni su u bolnicu Tel Hashomer na daljnju procjenu.

Snažni zračni napadi dogodili su se na lokacijama koje drži Hamas kao podrška kopnenim trupama. Hamasove zdravstvene vlasti izvijestile su o "velikom broju žrtava".

Hamas je 7. oktobra oteo i odveo oko 250 talaca u Gazu. Oko polovine ih je oslobođeno tokom kratkog primirja u novembru.

Od 130 i dalje zatočenih za 85 se veruje da su živi.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima.

Izrael je potom pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je do sada ubijeno najmanje 36.430 ljudi - od čega dvije trećine žena i djeca, a više od 82.620 je ranjeno, prema podacima lokalnog ministarstva zdravstva, koje kontroliše Hamas.

XS
SM
MD
LG