Izborna komisija odobrila pokretu 'Kreni-Promeni' kontrolu zapisnika u Beogradu

Sednica Gradske izborne komisije u Beogradu na kojoj je doneta odluka da se listi "Kreni Promeni" dozvoli kontrola zapisnika sa izbora, Beograd, 5. jun 2024.

Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu odobrila je 5. juna opozicionoj listi "Kreni Promeni" Save Manojlovića zahtev za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora na izborima u Beogradu po uzorku.

"U skladu sa zakonom, kontrola će se obaviti na najviše pet odsto biračkih mesta, tako da će komisija kontrolisati 63 najveća biračka mesta", navodi se u saopštenju GIK-a na sajtu grada Beograda.

Pojedine opozicione stranke tražile su na uvid zapisnike sa biračkih mesta u Beogradu jer, kako su navele, sumnjaju u njihovu regularnost.

Opozicija tvrdi da je u opštini Novi Beograd vlast Srpske napredne stranke (SNS) prepravljala rezultate u izbornoj noći u svoju korist, a u toj opštini organizovani su i protesti.

Pročitajte i ovo: Protesti u Beogradu i Nišu zbog sumnje na krađu izbora

Optužbe o prepravljanju zapisnika na Vračaru

Opoziciona lista "Biramo Beograd" saopštila je 5. juna da je na sednici izborne komisije u beogradskoj opštini Vračar "došlo do grubog prekrajanja izborne volje građana".

"Tako što su pod izgovorom navodno tehničkih ispravki na četiri biračka mesta naknadno prepravljeni zapisnici bez ikakvog osnova", piše u saopštenju ove liste.

Takvim prekrajanjem izmenjen je broj mandata, ističu.

"Naša lista 'Biramo Vračar' umesto prvobitnih 28, sada ima 27 mandata, lista 'Vračar Vračarcima - društvo za ulepšavanje Vračara' dobila je treći mandat, a manjinska lista Grka je ostala sa jednim odborničkim mestom", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Opozicija u Srbiji ne prihvata poziv za napuštanje institucija

Predstavnici liste "Biramo Beograd" navode i da je na ovaj način pokušano "da se na najgrublji način naknadno prekroji izborna volja građana i falsifikuju zapisnici kao što je već pokušano na Novom Beogradu i u Nišu".

U Nišu su, prema rezultatima Gradske izborne komisije, SNS i opozicija osvojili po 30 mandata od 61 odborničkog mesta, a opozicija takođe iznosi sumnje na regularnost zapisnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član SNS izjavio je 4. juna da na izborima nije bilo nepravilnosti i da je potrebno dozvoliti uvid u sav izborni materijal sa lokalnih izbora.

Izbori u Srbiji su 2. juna održani u 89 gradova i opština, a vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobedu u većini gradova i opština.