Dostupni linkovi

Protesti u Beogradu i Nišu zbog sumnje na krađu izbora


Protest pred zgradom Opštine Novi Beograd, Srbija, 4. jun 2024.
Protest pred zgradom Opštine Novi Beograd, Srbija, 4. jun 2024.

Nekoliko stotina građana protestovalo je 4. juna pred zgradom Opštine Novi Beograd tražeći da opozicione stranke dobiju uvid u zapisnike sa lokalnih izbora održanih u nedelju.

Među njima su i predstavnici opozicionih lista Biramo i Kreni-promeni.

Okupljeni su zahtevali uvid u zapisnike sa novobeogradskih biračkih mesta tvrdeći da je vlast Srpska napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića prepravljala rezultate u izbornoj noći kako bi izbore falsifikovala u svoju korist.

Traže i otvaranje džakova u kojima su glasački listići jer navode da se stvarno stanje glasanja ne poklapa sa zapisnikom.

„Odbranićemo našu izbornu pobedu. Kupovati glasove, dovoditi ljude da glasaju za komšije, i na kraju menjati zapisnike je nedopustivo. Tražimo da se ustanovi tačna volja građana. Prebrojaćemo svaki listić i tražimo da nam to obezbede što pre“, rekao je Zdravko Janković iz koalicije Biramo.

Dodao je da su liste Biramo i Kreni-promeni osvojile vlast u Novom Beogradu.

Okupljeni u Novom Beogradu na pola sata su blokirali kružni tok kod zgrade Opštine i potom se razišli.

Prema podacima Opštinske izborne komisije (OIK), u Novom Beogradu SNS je osvojila 25 mandata i može sama da formira vlast, dok su Kreni-promeni dobili četiri mandata i Biramo Novi Beograd devet.

Opozicija u Nišu ušla u prostorije izborne komisije

Predstavnici opozicione liste Biramo Niš ušli su 4. juna u prostorije Gradske izborne komisije (GIK) u Nišu zahtevajući da pregledaju izborni materijal.

„Sumnjamo na velike zloupotrebe zbog čega ćemo podneti i krivične prijave“, rekli su opozicioni predstavnici.

Saopštili su da iz prostorija GIK-a neće izaći dok ne pogledaju izborni materijal jer sumnjaju na velike zloupotrebe.

Zahteve za uvid u materijal sa glasanja podneli su Grupa građana Dr Dragan Milić, Ujedinjeni–Nada za Niš i Kreni-promeni.

Ana Eraković, sa liste Biramo Niš, rekla je da SNS ima 29 mandata, 30 sa Ruskom strankom, i da opozicija ima većinu od 31 mandata.

Šapić: 'Ja sam gradonačelnik'

Prethodni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kandidat SNS-a Aleksandra Vučića, rekao je za Radio-televiziju Srbije da će i posle izbora 2. juna opet biti prvi čovek Beograda.

Ustvrdio je da u 14 beogradskih opština lista SNS ima dovoljno mandata za samostalno formiranje vlasti, kao i da većinu nema u opštinama Vračar, Savski venac i Stari grad.

XS
SM
MD
LG