Smrt vođe Hamasa skraćuje izraelsku 'listu za odstrel', ali možda neće promijeniti tok rata u Gazi

Jahja Sinvar u gradu Gazi, Pojas Gaze, decembar 2022.

Smrt Jahje Sinvara (Yahya Sinwar), nekoliko mjeseci nakon što je imenovan za glavnog vođu Hamasa, naglašava poteškoće sa kojima se suočava ova palestinska grupa, koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili terorističkom, u zaštiti visoko definisanih ciljeva od Izraela, ali to vjerovatno neće značajno da utiče na tok rata u Pojasu Gaze.

Sinvar (62) je optužen za organizaciju i vođenje smrtonosnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023., čime se našao na vrhu izraelske liste za odstrel.

Izrael je 17. oktobra potvrdio da je Sinvar ubijen u vojnoj operaciji u gradu Rafahu na jugu Pojasa Gaze. Hamas se o ovome još nije oglasio.

Sinvarova smrt naglašava visoku stopu fluktuacije viših članova Hamasa, kao i "veoma dobru pokrivenost u smislu obavještajnih podataka i sposobnosti brzog napada kada se otkriju ciljevi visoke vrijednosti", ocjenjuje viši analitičar u Tech Against Terrorism i istraživač u Centru Soufan, Lucas Webber.

Vrijeme Sinvarove smrti takođe je značajno, dodaje Weber, jer dolazi u trenutku kada Izrael obnavlja ofanzivu u sjevernom Pojasu Gaze i širi operacije protiv Hamasovog saveznika Hezbolaha, oružane grupe i političke stranke koja kontroliše veći dio južnog Libana.

"To se smatra taktičkim uspjehom, uklanjanje cilja visokog profila u vrijeme kada im je potrebna interna podrška za širenje njihove unutrašnje i spoljne vojne kampanje", ističe Webber.

čitajte Hezbolah i Iran prijete Izraelu nakon ubistva vođe Hamasa

Međutim, Webber sumnja da bi Sinvarova smrt mogla da utiče na okončanje rata u Pojasu Gaze.

"On [Sinvar] je očigledno bio vrlo iskusan i imao je visok status među Hamasom i pristalicama grupe, ali ne mislim da će njegovo ubistvo promijeniti putanju sukoba na bilo koji fundamentalni način", rekao je Webber.

Sinvar je postao najviši vođa Hamasa ubrzo pošto je Izrael navodno ubio Ismaila Hanija (Haniyeh), političkog šefa grupe, u Teheranu 31. jula.

Hamas se i dalje bori skoro godinu dana nakon izraelske invazije na Pojas Gaze i biće ga teško poraziti, ocjenjuje Webber.

Sinvarova smrt bi mogla da utiče na neku "preorijentaciju" Hamasa, ističe Webber, ali neće "previše uticati" na Izraelove pokušaje da dobije ratu.

Direktor istraživačkog centra Century Foundation sa sjedištem u Sjedinjenim Državama Thanassis Cambanis smatra da je teško procijeniti kakav će uticaj da ima Sinwarova smrt na Hamas i njegovoj težnji da ostane na vlasti u Pojasu Gaze.

Ali vidi dva moguća ishoda nakon smrti Sinvara.

"Jedna je ta da se Izrael ohrabri da intenzivnije teži potpunom uništenju Hamasa i Gaze", navodi. "Druga opcija, ona pozitivnija, je da nakon Sinvarove smrti započnu pregovori koji bi doveli do okončanja sukoba."

opširnije Ko je vođa Hamasa Yahya Sinwar?

Ni Hamas ni Izrael do sada nisu bili ozbiljno zainteresovani za okončanje rata, dodaj Cambanis.

"Obje strane vide svoj interes u nastavku borbi", ističe. "Sinvarova smrt mogla bi da promijeni dinamiku kod Hamasa ili da se preda ili da dođe do neke vrste dogovorenog rješenja o kojem do sada vodstvo grupe nije bilo toliko zainteresovano."

Na pitanje ko bi mogao da zamijeni Sinvara, na koga se gleda kao na "nemilosrdnog" nasljednika Hanija, Cambanis kaže da su dva moguća scenarija.

"Vidjeli smo pragmatičnije ljude koji dolaze nakon perioda zaista intenzivnog ekstremizma, a zatim smo vidjeli i frakcije ili stranke u koje se ljudi još više zaklinju, a sa svakim ubijenim vođom – nasljednik postaje tvrđi", ocjenjuje.

Suosnivač Washingtonskog instituta za odgovornu državu Trita Parsi upozorava da "ideja koja stoji iza Hamasa – da palestinska državnost može doći samo kroz oružani otpor Izraelu – ne samo da nije ubijena, nego je vjerovatno i procvjetala".

"Izraelsko neselektivno bombardovanje Gaze i masovna ubistva civila, uključujući prisilnu glad, vjerovatno su radikalizovali palestinski narod i dali dodatni osnov za regrutaciju u Hamas", dodao je.

Pročitajte i ovo: Najmanje 28 poginulih tokom izraelskog napada u Gazi