Dostupni linkovi

Hezbolah i Iran prijete Izraelu nakon ubistva vođe Hamasa


Bilbord sa slikom vođe Hamasa Jahje Sinvara na zgradi u Teheranu, Iran, 12. avgusta 2024.
Bilbord sa slikom vođe Hamasa Jahje Sinvara na zgradi u Teheranu, Iran, 12. avgusta 2024.

Libanska militantna grupa Hezbolah je najavila da kreće u novu i eskalirajuću fazu u svom ratu protiv Izraela, dok je Iran rekao da će "duh otpora biti ojačan" nakon ubistva vođe Hamasa Jahje Sinvara (Yahya Sinwar).

Sinvar, glavni organizator napada 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat u Pojasu Gaze, je ubijen u operaciji izraelskih vojnika u palestinskoj teritoriji u srijedu, što je ključni događaj u jednogodišnjem sukobu, piše Reuters.

Čelnici Zapada su rekli da njegova smrt nudi priliku za okončanje sukoba, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio da će rat biti nastavljen sve dok se ne vrate taoci koje su oteli militanti palestinske grupe Hamas, koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili terorističkom organizacijom.

"Danas smo poravnali račune. Danas je zlu zadan udarac, ali naš zadatak još uvijek nije dovršen", rekao je Netanyahu u snimljenoj video izjavi nakon što je u četvrtak potvrđena smrt Sinvara.

"Dragim porodicama talaca poručujem: Ovo je važan trenutak u ratu. Nastavićemo punom snagom sve dok svi vaši voljeni, naši voljeni ne budu kod kuće", riječi su Netanyahua.

Za Sinvara, koji je imenovan glavnim vođom Hamasa nakon ubistva političkog vođe Ismaila Hanija (Haniyeh) u Teheranu u julu, vjerovalo se da se skrivao u tunelima koje je Hamas izgradio ispod Pojasa Gaze u posljednjih 20 godina.

Ubili su ga izraelski vojnici koji isprva nisu bili svjesni da su uhvatili najvećeg neprijatelja svoje zemlje, rekli su izraelski zvaničnici.

Vojska je objavila video snimak dronom za koji tvrdi da se na njoj vidi Sinvar kako sjedi na fotelji i prekriven je prašinom unutar uništene zgrade.

Sam Hamas još nije dao komentar, ali izvori unutar grupe rekli su da indicije koje su vidjeli sugerišu da su Sinvara zaista likvidirale izraelske trupe, ocjenjuje Reuters.

Uprkos nadama zemalja Zapada o prekidu vatre, Sinvarova smrt mogla bi da potakne jačanje neprijateljstva na Bliskom istoku gdje su porasli izgledi za još širi sukob.

Izrael je pokrenuo kopnenu operaciju u Libanu tokom prošlog mjeseca i sada planira odgovor na raketni napad od 1. oktobra koji je izveo Iran, saveznik palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha.

Sjedinjene Države su Hezbolah označile kao terorističku organizaciju, dok je Evropska unija na crnu listu stavila samo njegovo oružano krilo, a ne i političku partiju, koja ima poslanike u libanskom parlamentu.

Međutim, smrt čovjeka koji je planirao napad prošle godine, u kojem su militanti Hamasa ubili 1.200 ljudi u Izraelu i zarobili više od 250 talaca, prema izraelskim podacima, mogla bi da pomogne u obnovi napora da se okonča rat u kojem je Izrael ubio više od 42.000 Palestinaca, prema navodima zdravstvenih vlasti Gaze.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je razgovarao sa Netanyahuom telefonom kako bi mu čestitao, rekao je da je Sinvarova smrt pružila priliku da se sukob u Pojasu Gaze napokon okonča i da se izraelski taoci vrate kući.

Sjedinjene Države žele da pokrenu pregovore o prijedlogu za postizanje primirja i osiguranje oslobađanja talaca, rekao je portparol američkog State Departmenta Matthew Miller, nazivajući Sinvara "glavnom preprekom" okončanju rata.

"Ta je prepreka očito uklonjena. Ne može se predvidjeti da će to da znači da će onaj ko zamijeni (Sinvara) pristati na prekid vatre, ali uklanja ono što je posljednjih mjeseci bila glavna prepreka za njegovo postizanje", rekao je.

Sinvar je, prema riječima Millera, posljednjih sedmica u potpunosti odbijao da pregovara.

Istovremeno, Iran je naveo da nema znakova da bi ubistvo promijenilo njegovu politiku.

"Duh otpora biće ojačan" nakon smrti Sinvara, objavila je njegova misija pri Ujedinjenim nacijama.

I Hezbolah je najavio "prelaz u novu i eskalirajuću fazu u sukobu sa Izraelom".

Američki državni sekretar Antony Blinken održao je u četvrtak odvojene telefonske razgovore s čelnicima Saudijske Arabije i Katara u cilju okončanja sukoba na Bliskom istoku, izvijestio je State Department.

Porodice izraelskih talaca su rekle da iako je ubistvo Sinvara značajno dostignuće, misija neće biti dovršena dok su taoci i dalje u Pojasu Gaze.

XS
SM
MD
LG