Dostupni linkovi

Ko je vođa Hamasa Yahya Sinwar?


Yahya Sinwar u svojoj kancelariji u Pojasu Gaze 2022.
Yahya Sinwar u svojoj kancelariji u Pojasu Gaze 2022.

Yahya Sinwar je vođa palestinske terorističke grupe Hamas, koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označile terorističkom organizacijom.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz objavio je 17. oktobra da je Sinwar ubijen tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Sinwar, 62, osumnjičen je da je navodno osmislio smrtonosni napad na Izrael 7. oktobra 2023. godine. Napad bez presedana pokrenuo je izraelski rat u palestinskoj enklavi.

Sinwar je postao glavni vođa Hamasa nakon atentata na Ismaila Haniyeha, šefa političkog biroa te grupe, koji je ubijen u Teheranu 31. jula u navodnom izraelskom napadu.

Prethodno je vodio vojno krilo Hamasa, odnosno Brigadu Iz al-Din Al-Kasam. Sinwar se nije smatrao favoritom za nasljednika Haniyeha, koji je živio u Kataru.

Khaled Meshaal, bivši politički šef Hamasa, i Khalil al-Hayya, istaknuta ličnost u političkom krilu grupe, smatrani su ljudima koji mogu preuzeti vodstvo.

Tradicionalno, Hamasov politički šef nalazi se u inostranstvu kako bi mogao putovati i održavati kontakt s regionalnim saveznicima, poput Irana i Hezbollaha. Vjeruje se da je Sinwar bio u Gazi.

Ključni razlog za Sinwarovo imenovanje, rekli su stručnjaci, njegove su bliske veze s Iranom, koji je grupi pružio financijsku i vojnu podršku.

Yahya Sinwar maše pristalicama tokom skupa u Pojasu Gaze u aprilu 2023.
Yahya Sinwar maše pristalicama tokom skupa u Pojasu Gaze u aprilu 2023.

Oblikovan od strane izraelskih zatvora

Također poznat kod svojih pristalica kao Abu Ibrahim, Sinwar je rođen u izbjegličkom kampu u gradu Khan Younis u Gazi.

Njegovi roditelji, poput Haniyehovih, pobjegli su iz primorskog grada Ashkelona tokom arapsko-izraelskog rata 1948. koji je rezultirao uspostavljanjem države Izrael - ili onoga što Palestinci nazivaju "nakba" ili katastrofa.

Sinwar se pridružio Hamasu nedugo nakon što je osnovan 1987. godine i osnovao svoju zastrašujuću unutrašnju sigurnosnu organizaciju Al-Majd, čija je glavna svrha bila pronaći izraelske špijune unutar grupe. Stekao je reputaciju nasilnika i dobio je nadimak "Kasapin Khan Younisa".

Sinwar je zarobljen od strane izraelskih snaga i osuđen na višestruke doživotne kazne za niz krivičnih djela -- uključujući ubistvo dva izraelska vojnika -- i proveo je više od dvije decenije u zatvoru.

Dok je bio u zatvoru, Sinwar je organizirao štrajkove kako bi poboljšao uslove rada i postao je vođa među zatvorenim Palestincima.

Sinwar je pušten iz zatvora 2011. godine u sklopu razmjene u kojoj je više od 1.000 palestinskih zatvorenika oslobođeno u zamjenu za jednog izraelskog vojnika koji drži Hamas.

Ubrzo nakon puštanja na slobodu, Sinwar je pratio Haniyeha na putovanju u Teheran, gdje se sreo s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG