Dostupni linkovi

U Gazi ubijen lider Hamasa Yahya Sinwar, objavio Izrael

Ažurirano

Yahya Sinwar, na slici iz 2022. godine, prethodno je bio šef Hamasovog naoružanog krila i nadaleko se smatrao glavnim umom napada ove militantne grupe 7. oktobra 2023, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.
Yahya Sinwar, na slici iz 2022. godine, prethodno je bio šef Hamasovog naoružanog krila i nadaleko se smatrao glavnim umom napada ove militantne grupe 7. oktobra 2023, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Izraelske vlasti objavile su da je u vojnoj akciji u Gazi ubijen lider Hamasa Yahye Sinwara, koji se smatra organizatorom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, ubistva i otmice Izraelaca, što je izazvalo rat u Gazi i desetine hiljada palestinskih žrtava u izraelskim napadima.

Izraelska vojska je objavila da je u srijedu, 16. oktobra, u operaciji u južnoj Gazi ubila Yahyu Sinwara, vođu palestinskog pokreta Hamas koji podržava Iran, a kojeg su SAD i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

Hamas nije zvanično komentirao izvještaje.

"Nakon završetka procesa identifikacije tijela, može se potvrditi da je Yahya Sinwar eliminisan", saopšteno je 17. oktobra iz Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

U saopštenju se navodi da su desetine operacija koje su izvele izraelske snage tokom prošle godine "ograničile" Sinwarovo kretanje i "dovele do njegove eliminacije". Navodi se da je Sinwar planirao i izveo napad 7. oktobra i da je "odgovoran za ubistvo i otmicu mnogih Izraelaca".

"Yahya Sinwar je eliminisan nakon što se proteklih godinu dana skrivao iza civilnog stanovništva Gaze, iznad i ispod zemlje u Hamasovim tunelima u Pojasu Gaze", kaže se.

Sinwar je bio jedan od tri militanta ubijena u napadu izraelskih snaga u južnoj Gazi 16. oktobra, dodaje se.

"Masovnog ubicu Yahya Sinwara, koji je bio odgovoran za masakr i zvjerstva 7. oktobra, danas su ubili vojnici IDF-a", rekao je ministar vanjskih poslova Israel Katz.

On je nazvao smrt vođe Hamasa "velikim vojnim i moralnim dostignućem za Izrael".

"Uklanjanje Sinwara stvara priliku za trenutno oslobađanje talaca i potencijalnu promjenu koja bi mogla dovesti do nove stvarnosti u Gazi - bez Hamasa i bez iranske kontrole", rekao je Katz.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pohvalio je vojsku zemlje, sigurnosnu agenciju Shin Bet i službe sigurnosti za eliminisanje Yahye Sinwara.

Opisujući ga kao "mozak koji stoji iza smrtonosnog napada 7. oktobra", Herzog je rekao da je lider Hamasa "godinama bio odgovoran za gnusne terorističke akte protiv izraelskih civila, građana drugih zemalja i ubistvo hiljada nevinih ljudi".

"Njegovi zli poduhvati bili su posvećeni teroru, krvoproliću i destabilizaciji Bliskog istoka", dodao je.

"Sada, više nego ikada, moramo djelovati na sve moguće načine kako bismo vratili 101 taoca koje još uvijek drže Hamasovi teroristi u Gazi u užasnim uvjetima", poručio je Herzog.

Sinwar je kratko na čelu Hamasa. Zamijenio je Ismaila Haniyeha, koji je ubijen u navodnom izraelskom napadu u predgrađu Teherana 31. jula.

Sinwar je ranije bio šef Hamasovog naoružanog krila i osobe koja se smatra idejnim tvorcem napada te grupe 7. oktobra prošle godine, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca. Oko 240 drugih je uzeto kao taoce. Vjerovalo se da se krio u Gazi.

Iako Izrael nije preuzeo odgovornost za neke od smrti visokih dužnosnika Hamasa, priznao je da je ubio druge, uključujući Saleha al-Arourianda Mohammeda Deifa, vojnog komandanta pokreta.

Vijest se ažurira...

XS
SM
MD
LG