Ujedinjena opozicija ne narušava crnogorsku državnost

Slavlje poslije izglasavanja nezavisnosti Crne Gore na referendumu 21. maja 2006. godine

Unazad nekoliko dana na političkoj sceni, osim pregovora opozicije o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, u prvi plan se istične njihov odnos prema nezavisnosti državnosti Crne Gore.

Ta pitanja uglavnom potencira vladajuća koalicija koja analizira i da li potencijalni dolazak opozicije na vlast predstavlja opasnost za državu. Razgovarali smo sa predstavnicima opozicije o tome da li je opozicione stranke imaju problem sa odnosom prema državi.

Odnos opozicionih stranaka prema državnom pitanju Crne Gore izdignut je posljednjih dana kada je objavljeno da je u inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koja je predata skupštini u ime tri najjače partije, izbrisan dio u kojem se Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija i Pokret za promjene obavezuju da će raditi na očuvanju suverenosti i nezavisnosti države.

To je otvorilo pitanje da li opozicija predstavlja opasnost po državnost Crne Gore. U opoziciji odbacuju takvu tezu, navodeći da neće raditi ništa što bi destabilizovalo državu, te da vlast nema više šta da ponudi građanima već isključivo da širi strah i nekadašnje podjele. Odgovarajući na naše pitanje da li Nova srpska demokratija ima problem sa nezavisnošću Crne Gore potpredsjednik stranke Slaven Radunović kaže da je cilj stvaranje slobodnog društva u kojem će slobodni građani o svemu slobodno odlučivati, te da će svi budući potezi opozicije biti produkt demokratije.
Slaven Radunović

"Niko ne treba da se brine da Nova srpska demokratija, Socijalistička narodna partija ili bilo koja druga stranka misli da nešto radi preko noći ili na neki način koji nije u skladu sa evropskim normama. Drugo, da budemo potpuno politički realni, mnogo su realnije šanse da će do nekih integrativnih procesa doći kroz ulazak u Evropsku uniju svih onih država koje mi doživljavamo najbližim i prijateljskim nego bilo kakvi drugi. Prema tome, ovo su samo neki potezi davljenika koji su iznuđeni od strane opozicije ovim ujedinjavanjem mi smo postigli ništa, čemu se oni nijesu nadali, oni su mislili da je to nemoguće u Crnoj Gori, međutim, čeka ih zaista jedan jak odgovor sa naše strane i mislim da ovaj put neće imati šta da nam prigovore", najavljuje Radunović.

I Koča Pavlović iz Pokreta za promjene kaže da je potpuno legitimno i očekivano da partije vladajuće koalicije traže pukotinu unutar opozicije. Pavlović kaže da je prebrojavanje suverenističkih krvnih zrnaca uvredljivo i iritantno, posebno kada to dolazi od onih koji su, kako je rekao, tokom devedesetih bili na apanaži Slobodana Miloševića.

"To sijanje straha da ujedinjana opozicija može biti potencijalna pretnja državnosti Crne Gore i njenoj suverenosti su najobičnije gluposti. Mi smo u izjavi koju smo potpisali sa SNP-om i Novom, jasno rekli da je državni status Crne Gore neupitan, baš kao što je neupitna njena evropska budućnost. To je bila dobra i nužna početna tačka jer smo i tada pretpostavili u kom će pravcu ići akcija režima. Za promjenu državnog statusa je potrebna referendumska većina koja je praktično neostvariva. To kaže Ustav Crne Gore za koji je Pokret za promjene glasao i koji je Pokret za promjene izglasao u Skupštini Crne Gore", smatra Pavlović.

Mahanje zastavama neće obrisati probleme

Govoreći o potencijalnom zahtjevu za ponovnim, kako se to eufemistički kaže, integrativnim procesima Crne Gore sa drugim državama, Slaven Radunović kaže da je bilo kakva inicijativa u tom pravcu naradnih godna nerealna, a da je jedino realno loše stanje u državi za sve njene građane.

"Ono što je sigurno jeste da godinama unaprijed tako nešto nećemo postavljati kao pitanje jer je to nerealno, drugo, za tako nešto postoji saglasnost tog nekog drugog sa kojim bi mi eventualno išli u neke integrativne procese. Pitanje da li će do toga ikada doći i ako dođe, pričam o potpuno sve samo, eto, onako kada bude, ako bude, i sve ako bude tako biće isljučivo volja građana Crne Gore. Ja pričam otvoreno da ne bi neko od građana Crne Gore rekao da smo neiskreni. Mi iskreno ulazimo u ovaj proces, smatramo da je vlast gospodina Đukanovića najveća
Koča Pavlović
prepreka svakom boljitku u Crnoj Gori bilo da se radi o Crnogorcima, Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, Albancima. Imamo svi jedan problem koji moramo prvo da riješimo, a to je nenarodna vlast, vlast koja se potpuno otuđila i okrenula ljudima iz neke druge sfere, iz podzemlja, najviše njima služi i naš je cilj da se to promijeni, a za svaku stvar pojedinačno, uključujući i ovu o kojoj smo pričali, obezbijedićemo demokratske uslove i to je najvažnije",
smatra Radunović.

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene vjeruje da je sve više građana koji ne mogu biti izmanipulisani starim podjelama.

"DPS i njegova bulumenta se nadaju da će još jednom prevariti sve mašući zastavama, puštajući himnu i prijeteći onoj crkvi na Rumiji. Mi mislimo da je u Crnoj Gori previše onih koji vide šta nam organizovani kriminal radi, da je previše onih koji su uplašeni za budućnost svoje djece, da je previše gladnih i prevarenih i zato mislimo da je vrijeme patriotskih prevara ostalo za nama", zaključuje Pavlović.

*****
Pročitajte i ovo:
Jedinstvena opozicija je siguran pobjednik
Medojević: Opozicija prezentirala u SAD novo viđenje Crne Gore
(Ne)moguće ujedinjenje opozicije
Opozicija konačno sa jedinstvenim stavom

Forum 2010 ne učestvuje na izborima

Forum 2010 ne učestvuje na izborima

Autor: Petar Komnenić
Iako su iz Pokreta za promjene najavili da će u susret lokalnim izborima početi pregovore sa Forumom 2010 i Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora o eventualnom priključenju opozicionom frontu iz tih organizacija poručuju da nemaju takve planove.

Komentarišući najavu lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića koji je prije par dana kazao da će sa ovlašćenjem glavnog odbora te partije razgovarati sa predstvnicima Foruma 2010 i Mreže za afirmaciju nevladinog sektora oko načina saradnje sa opozicionim blokom, koordinator Foruma Žarko Rakčević za RSE program kaže:

"Forum 2010 neće učestvovati na lokalnim izborima ove godine. Mi ćemo prihvatiti inicijativu i razgovarati sa svim političkim subjektima, sa nevladinim sektorom kada su u pitanju stvari koji su od interesa za građane Crne Gore. Prema tome, u mnogo stvari smo sa Pokretom za promjene imali kontakata i imaćemo ih, ali što se tiče učešća na lokalnim izborima definitivno ponavljam ono što smo rekli prilikom osnivanja Forum neće učestvovati na lokalnim izborima."
RSE: Da li ćete dati podršku jednoj ili drugoj strani?

Rakčević:
Ne. Definitivno nećemo dati podršku ni jednoj ni drugoj strani, davaćemo podršku projektima za koje smatramo da predstavljaju dalje demokratske iskorake Crne Gore i promjenu stanja sa kojim jasno nijesmo zadovoljni. Forum je osnovan zato što mislimo da mnogo stvari u Crnoj Gori u ekonomskoj, u socijalnoj, u političkoj ravni nije u redu i da procesi zabrinjavaju.

Medojević je nedavno objasnio da ima utisak da sazrijeva ideja da opozicioni front mora biti što širi i da je u toj priči sve manje onih koji u tome gledaju uskopartijski interes. Glavni izazov je kako naći optimalni model za Podgoricu i na koji način uključiti nestranačke ličnosti, poručio je on. Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora odgovaraju da su davno zauzeli stav u vezi sa Medojevićevom inicijativom. Izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović:

"Mislim da sam više puta i ja i moje kolege saopštili da se nećemo baviti politikom i ova najnovija najavu Pokreta za promjene ni u kakvom smislu ne doživljavam kao nešto što se na bilo koji način odnosi na nas. Mi se nećemo baviti politikom, nijesmo se bavili politikom i uprkos tome što određene strukture žele da nas gurnu u tako nešto mi ćemo nastaviti da radimo ono što smo radili svih ovih deset godina."

RSE: Da li vas je neko iz Pokreta za sada kontaktirao?

Ćalović: Nije niko. Čak, ako nas budu kontaktirali pretpostavljam da im je vrlo jasno ono što imam da im kažem.