Bez kazni za turiste koji krše mjere

Vaš browser nepodržava HTML5

Crna Gora: Ljetnja turistička sezona vikendom

Znamo za obavezu nošenja zaštitne maske u javnom prostoru, ali smo se počeli ponašati kao većina ljudi ovdje i ne nosimo ih na ulici, kaže Jelena iz Banjaluke koja sa svojom petočlanom porodicom ljetuje u Budvi.

Jelena dodaje da tokom boravka u hotelu i restoranu, poštuju propisane mjere protiv širenja korona virusa.

A mjere su jasno naznačene na vidnim mjestima u hotelima i restoranima hotelske grupe "Budvanska rivijera", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) PR Jelena Kaluđerović.

"Na primjer, pri ulasku u restoran je obavezno dezinfikovati ruke, potrebno je nositi zaštitne maske, osim dok se konzumira hrana za stolom, a treba poštovati i fizičku distancu od najmanje dva metra. To je i distanca na kojoj su postavljeni stolovi", precizira Kaluđerović i dodaje da se najveći broj turista pridržava mjera, no da uvijek ima izuzetaka.

"Bilo je, naravno, dodatnih molbi našim gostima da se pridržavaju pravila. Ima raznih ljudi, a poneki se u opuštenoj atmosferi i malo zaborave. Ali, tu je naše osoblje, koje je obučeno o mjerama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i našeg Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za sprječavanje širenja virusa. Tako da ljubazno zamole da se poštuju pravila", kaže Kaluđerović.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Novi švedski sto

U hotelskom naselju Slovenska plaža srećemo Ukrajinku Mašu koja je zadovoljna što, kako kaže, epidemiološka pravila nisu previše kruta.

"Jedino mi je malo čudno da se u hotelski restoran mora ući sa maskom, ali tako je svuda u svijetu i to treba poštovati", kaže naša sagovornica.

Jedna od novina za sve hotelske goste ove sezone u Crnoj Gori je nov način usluživanja kod švedskog stola.

"Za razliku od ranije kada su gosti sami sebi servirali hranu sa švedskog stola, sada to po njihovom odabiru čine naši zaposleni u restoranu. A osoblje, naravno, ima zaštitne maske i rukavice, pri čemu moraju poštovati fizičku distancu od gostiju, od najmanje dva metra", objašnjava Kaluđerović.

Iz jednog od restorana hotelskog naselja Slovenska plaža

U prolazu bez maske

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori je na kraju prve sedmice avgusta boravilo oko 18.500 turista, što jeoko 8 odsto od ostvarenog turističkog prometa lani u istom periodu.

I dok je uočljivo da mnogi od njih uglavnom nose zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima kao što su trgovine, banke i pošte, na ulicama Budve ih većina prolaznika nema.

"Pokušavam da nosim masku dok sam na ulici, ali je zbilja teško disati pod njom, znojeći se na ovako visokim temperaturama. Zato pokušavam da se krećem na mjestima bez mnogo ljudi, da ne bih morala da nosim masku", kaže turistkinja Mihalka iz Bjelorusije i odmahuje glavom na naše pitanje da li zna kolike su kazne u slučaju nepoštovanja epidemioloških mjera prevencije.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Kakve su kazne?

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom javnom prostoru je obavezno u Crnoj Gori od 22. jula, osim na plažama i u nacionalnim parkovima, uz uslov održavanja fizičke distance.

Za sve građane i turiste u Crnoj Gori važe iste mjere NKT-a.

Kazne su od 100 do 2,000 eura za neodržavanje fizičke distance, nenošenje zaštitne maske ili ulazak bez nje u zatvoreni javni prostor. Za preduzetnike u čijem objektu se to desi, kazne mogu biti od 350 do 6,000 eura.

No turisti koji ne postuju mjere nijesu a meti inspektora.

"Kada su u pitanju gosti ugostiteljskih objekata, Turistička inspekcija do sada nije izdavala novčane kazne fizičkim licima", saopšteno je RSE iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Turističke inspekcije, nam je saopšteno da su izdali 43 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od preko 43.000 eura, te da su se kazne odnosile na ugostiteljske objekte,bez pojašnjenja koje mjere su najčešće kršene.

U trgovinama svakodnevne opomene

O tome koliko turisti poštuju pravila za suzbijanje širenja korona virusa, trgovci u budvanskom Starom graduimaju različita iskustva.

"Nisam imala do sada nikakvih problema, svi su upoznati sa pravilima i svi ih poštuju, čak i djeca nose maske kad ulaze u našu prodavnicu", kaže Maja.

"Svakog dana moramo opominjati ljude koji nam dolaze u radnju da stave maske, kako turiste, tako i domaće. Baš imamo problem sa onima koji kažu ili da ne znaju za obavezu nošenja maske, ili da neće da je nose. A kada ih ljubazno zamolimo da to učine, ima ih i koji reaguju burno i demonstrativno izađu", priča Zorana.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

U čitavoj Crnoj Gori je zbog pandemije zabranjen rad noćnih klubova, barova i diskoteka, dok je radno vrijeme za ugostiteljske objekte, uključujući i one na plažama, ograničeno do ponoći.

U objektima koji imaju zabavno-muzički program je zabranjeno igranje i ples, dok udaljenost između izvođača i publike mora biti najmanje četiri metra.

Ipak u noćnim satima u lokalima primorskih opština primjetne su gužve i nepoštovanje mjera od strane mlađih gostiju.