Belorusija pozvala na razgovor ukrajinskog izaslanika zbog navodne povrede vazdušnog prostora

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko je 10. avgusta izjavio da su beloruske protivvazdušne snage uništile nekoliko ciljeva iznad teritorije te zemlje.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je 10. avgusta pozvalo na razgovor otpravnika poslova Ukrajine zbog navodnog narušavanja vazdušnog prostora nakon tvrdnji autoritarnog beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da su ukrajinski dronovi preleteli granicu zemlje sa Ukrajinom, preneo je beloruski servis Radija Slobodna Evropa.

"Beloruska strana je zahtevala da se preduzmu sveobuhvatne mere kako bi se isključili slični incidenti u budućnosti koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije situacije u regionu", navela je ruska agencija TASS, pozivajući se na pres službu beloruskog ministarstva spoljnih poslova.

Lukašenko je naredio da pojačaju snage na granici te zemlje sa Ukrajinom nakon što je optužio Ukrajinu da ubacuje bespilotne letelice u vazdušni prostor zemlje.
Lukašenko je ranije tvrdio da su beloruske protivvazdušne snage uništile više ciljeva na teritoriji te zemlje.

Kako navodi beloruska novinska agencija BelTA, Lukašenko je, ne pružajući dokaze, tvrdio da su lansirani iz Ukrajine i da su najverovatnije u pitanju dronovi.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da je incident "opasan pokušaj proširenja trenutne zone sukoba" u regionu, navodi državna novinska agencija BelTA.

Belorusija je saveznik Rusije u njenom ratu sa Ukrajinom. Ukrajina i Belorusija dele granicu od skoro 1.100 kilometara.

Lukašenkove izjave dolaze u jeku ukrajinskog upada u Rusiju. Prekogranična akcija u ruskoj oblasti Kursk opisana je kao najveći napad na rusko tlo od kada je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ukrajina do sada nije komentarisala Lukašenkove izjave.

Pročitajte i ovo: Belorusija tvrdi da je oborila dronove iz Ukrajine, jača snage uz granicu

Lukašenko je rekao da je "desetak" bespilotnih letelica narušilo beloruski vazdušni prostor u istočnom regionu Mogiljeva koji se graniči sa Rusijom 9. avgusta. Lukašenko je rekao da su drugi dronovi kasnije uništeni u blizini ruskog grada Jaroslavlja. Ranije, 10. avgusta, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage presrele šest dronova u regionu Jaroslavlja.

Kasnije je Viktor Khrenin, beloruski ministar odbrane, rekao da mu je Lukašenka naredio da ojača granicu Belorusije sa Ukrajinom.

"S obzirom na situaciju u Ukrajini i u Kurskoj oblasti Rusije, glavnokomandujći oružanih snaga je dao naređenje da se pojačaju trupe u taktičkoj oblasti Gomel i Mazir kako bi se odgovorilo na takve provokacije. Snage za specijalne operacije, kopnene trupe i raketne snage, uključujući sisteme Polonez i Iskander, dobile su zadatak da se rasporede u određena područja", rekao je Hrenin.

On je dodao da Belorusija narušavanje svog vazdušnog prostora smatra provokacijom i da je "bila spremna da odgovori".

Pročitajte i ovo: Rusija uvodi antiterorističke mere u tri pogranična regiona dok Ukrajina nastavlja napad