Dostupni linkovi

Rusija uvodi antiterorističke mere u tri pogranična regiona dok Ukrajina nastavlja napad


Ukrajinska vojska saopštila je 9. avgusta da je tokom noći pogodila aerodrom u južnoj ruskoj oblasti Lipeck, oštetivši zalihe navođenih bombi.
Ukrajinska vojska saopštila je 9. avgusta da je tokom noći pogodila aerodrom u južnoj ruskoj oblasti Lipeck, oštetivši zalihe navođenih bombi.

Rusija je uvela antiterorističke mere u Kursku, oblasti u kojoj je ukrajinske vojska izvela upad, i dva obližnja regiona Brjansku i Belgorodu, saopštile su u subotu ruske vlasti.

U saopštenju ruskog Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma navedeno je da je tu odluku doneo Aleksandar Bortnikov, šef obaveštajne službe FSB (Federalna služba bezbebednosti), kao odgovor na "pokušaj Ukrajine da destabilizuje situaciju u nizu regiona", prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Rusija je u petak proglasila, kako je navela, vanrednu situaciju na "federalnom nivou" u Kurskoj oblasti, nekoliko sati posle ukrajinskog napada na tamošnji aerodrom.

Kao odgovor na upad ukrajinskih snaga, rusko Ministarstvo odbrane je u petak saopštilo da prebacuje dodatne snage u region, uključujući višecevne raketne sisteme Grad, artiljeriju i tenkove, preneo je Interfaks.

Ruski državni mediji izvestili su o premeštanju trupa i oklopnih vozila u Kursk, prikazujući video snimak ruske vojske u pokretu, a veći deo je ponovo objavljen na društvenim mrežama.

Za prekograničnu akcija u Kurskoj oblasti navedeno je da je najveći napad na rusko tlo od kada je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Mnogo toga je i dalje nepoznato, uključujući i koliko ukrajinskih vojnika učestvuje u akciji, mada ruska vojska tvrdi da uključuje oko 1.000 vojnika i više od dvadeset oklopnih vozila i tenkova.

Od početka upada 6. avgusta, ukrajinske trupe su preuzele kontrolu nad oko 600 kvadratnih kilometara teritorije i više od dvadesetak naselja, navode lokalni zvaničnici, proratni ruski blogeri i obaveštajni izveštaji otvorenog koda.

U novom saopštenju u subotu, ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma naveo je da mere uključuju moguću evakuaciju stanovnika, ograničenja u saobraćaju, pojačano obezbeđenje oko osetljivih lokacija i prisluškivanje.

Ukrajinski zvaničnici nisu zvanično potvrdili operaciju, mada je predsednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju u četvrtak rekao da Rusija treba da iskusi posledice svoje invazije.

"Rusija je donela rat na našu zemlju i treba da oseti šta je uradila", rekao je Zelenski, ne spominjući direktno ofanzivu.

Ukrajinski vojnici pojavili su se kasno u petak na snimku koji prikazuje ukrajinsku zastavu ispred Gaspromovog postrojenja u Sudži, mestu neposredno kod granice u Kurskoj oblasti. Na snimku, koji je objavljen na ukrajinskim medijima, jedan od vojnika kaže da Sudžu i objekat Gasproma kontrolišu ukrajinske snage.

"Vest je sledeća. Mesto kontrolišu oružane snage Ukrajine. Strateški objekat Gasproma u Sudži kontroliše 99. mehanizovani bataljon", navode borci na snimku, čija autentičnost nije mogla odmah da se proveri.

Gradonačelnik Sudže Vitalij Slaščov demantovao je tu tvrdnju u komentaru za rusku agenciju TASS, ali je rekao da je evakuacija stanovnika u toku.

Ukrajinski poslanik Roman Kostenko rekao je u petak za RSE da ukrajinska vojska "napreduje i ostavlja utisak na neprijatelja", nanoseći štetu ruskim snagama u Kurskoj oblasti.

"A najvažnije je da napreduju prilično profesionalno", rekao je Kostenko i dodao da su ukrajinske snage uspele da iznenade neprijatelja na mestu gde je najslabiji.

Ukrajinska vojska u petak je saopštila da je tokom noći pogodila aerodrom u južnoj ruskoj oblasti Lipeck, oštetivši zalihe navođenih bombi.

"Evidentirano je nekoliko izvora vatre, izbio je veliki požar i primećeno je više detonacija", navela je ukrajinska vojska na Telegramu.

Navela je da se na aerodromu nalaze ruski avioni Su-34, Su-35 i MiG-31.

Satelitski snimci koje je RSE omogućila Planet Labs pokazuju posledice ukrajinskih udara na aerodrom u Lipecku. Neproverene slike pokazuju potpuno uništene zgrade i tragove velikog požara. Takođe su vidljiva dva kratera – verovatno kao rezultat udara raketa ili dronova.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) pozvao je Ukrajinu i Rusiju da pokažu uzdržanost u borbama u Kurskoj oblasti, gde se nalazi jedna od najvećih ruskih nuklearnih elektrana.

Ruska diplomatska misija u Beču, kako su prenele ruske novinske agencije, saopštila je da je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju rekla da su na nuklearnoj elektrani pronađeni fragmenti, verovatno oborenih raketa, ali da nema dokaza direktnog napada na objekat.

Ukrajinski napad na regiju Kursk 'udarac na imidž Rusije'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Nepotvrđeni izveštaji takođe navode da je ruska kolona uništena u Kurskoj oblasti uz mnogo žrtava. Video koji kruži društvenim mrežama pokazuje nešto što deluje kao niz izgorelih vojnih transportnih vozila pored puta u mestu Rilsku ili blizu njega.

Dvojica etničkih Jermena u Kursku koji su telefonom govorili za Jermenski servis RSE rekla su da su ruske vlasti zabranile velika okupljanja i masovne događaje u regionu do 11. avgusta.

"Može se reći da smo sada u ratu", rekao je jedan od njih koji su govorili pod uslovom da im se ne navode imena.

On je rekao da su ukrajinske trupe zauzele dva mesta udaljena 60 do 70 kilometara od grada Kurska, pored objekta Gasproma.

XS
SM
MD
LG