Dostupni linkovi

Dok ruske snage napreduju u Donbasu, odgovor Ukrajine je napad na Rusiju


Vojnik ukrajinske 24. mehanizirane brigade ispaljuje protutenkovsku granatu prema ruskom položaju u Časiv Jaru, 6. augusta 2024.
Vojnik ukrajinske 24. mehanizirane brigade ispaljuje protutenkovsku granatu prema ruskom položaju u Časiv Jaru, 6. augusta 2024.

Ukrajina ponovno prelazi rusku granicu od početka sveobuhvatne invazije Moskve: obavještajni operativci izvode tajne operacije, dronovi gađaju aerodrome udaljene stotinama kilometara; neslužbene milicijske skupine napadaju pogranična sela.

Međutim, ovaj put je drugačije.

Stotine uniformiranih ukrajinskih vojnika, potpomognuti oklopnim vozilima i drugom teškom opremom, ove sedmice su upali u rusku Kursku oblast sjeverno od ukrajinskog grada Sumija.

Trupe su od 9. augusta preuzele kontrolu nad oko 600 četvornih kilometara teritorija i više od 20-ak naselja, prema navodima lokalnih dužnosnika, proratnih blogera i obavještajnih izvještaja.

Nevjerovatan upad, zapravo najveći ukrajinskih snaga otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. – dolazi dok se snage Kijeva bore da zadrže rusko napredovanje na najmanje tri lokacije i više od 1.100 kilometara duge linije fronta dalje prema jugu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruske trupe približavaju se glavnoj autocesti u Donbasu čije bi zauzimanje ugrozilo ukrajinske linije opskrbe duž te cijele fronte.

"Situacija općenito nije dobra za ukrajinske snage", kaže ukrajinski vojni stručnjak i bivši obavještajac, Ivan Stupak.

Za Rusiju je "glavna ideja podijeliti ukrajinske oružane snage na dva dijela; podijeliti neprijatelja i pokušati ga uništiti dio po dio. Tako je mnogo lakše."

Zbunjeni? Evo kako bojno polje izgleda nakon gotovo 900 dana najvećeg kopnenog rata u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Loše vijesti za Ukrajinu

Jugoistočno od logističkog središta Pokrovsk, situacija je, kako navode vojni stručnjaci i analitičari, "mnogo opasnija" i "kritična".

Situacija se tamo preokrenula prema Rusiji u aprilu, kada su njezine snage zauzele selo Očeretine tokom rotacije ukrajinskih trupa, za koju se u nekim izvještajima navodi da je bila neuspješna, a one se od tada neprestano pomiču prema zapadu i na sjever.

Od 6. augusta prijavljeno je da su ruske snage na istočnom predgrađu sela Vozdviženka, koje se nalazi oko pet kilometara od autoceste T-0504.

"Situacija u smjeru Pokrovska je izuzetno teška", saopćio je Centar za odbrambene strategije, think tank sa sjedištem u Kijevu na čijem čelu je bivši ukrajinski ministar odbrane.

Iz Pokrovska izlazi autocesta, poznata i kao N23 ili T-0504, koja vodi na istok, a zatim na sjeveroistok prema Kostjantinivki, gradu s željezničkim čvorištem koji služi kao ključna linija opskrbe za ukrajinske trupe.

Rusija jako želi tu autocestu.

Zauzimanje te autoceste, koja se koristi za prijevoz municije, zaliha i ranjenih vojnika, prekinulo bi jedno od većih ukrajinskih opskrbnih linija.

Autocesta nije jedini pravac na ovom dijelu ratišta, rekao je Stupak. Ali je najbolja: druge rute vode u krug i nisu asfaltirane, što znači i sporiju vožnju – a kad se vrijeme promijeni i počnu jesenje kiše, čuveno ukrajinsko blato učinit će ih gotovo neprohodnima.

"Presiječete li autocestu, [ukrajinske] snage će početi patiti", rekao je. "Neće to biti kraj rata, ali neće ni biti dobro."

Obmana i uzvraćanje

Ako se ništa dramatično ne promijeni u nadolazećim danima i sedmicama, Rusija će zauzeti autocestu, stavljajući ukrajinsku iscrpljenu odbranu u slabiji položaj.

Zašto je onda Ukrajina odlučila napasti Rusiju?

"Nije dovoljno reći da je ovaj upad u Kursku oblast iznenadio mnoge, uključujući rusko zapovjedništvo", rekao je jedan ukrajinski vojni promatrač koji piše pod imenom Tatarigami.

Tri dana nakon početnih izvještaja o napadu, ukrajinski dužnosnici nisu izjavili ništa, osim navoda da službeni ruski izvještaji uvelike podcjenjuju ukrajinske snage.

Predsjednik Volodimir Zelenski također je 8. augusta prokomentirao: "Svi mogu vidjeti da ukrajinska vojska zna kako iznenaditi i kako postići rezultate".

Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik Zelenskog, bio je otvoreniji: "Rat je rat, s vlastitim pravilima, gdje agresor neizbježno trpi odgovarajuće posljedice".

Međutim, ruske vlasti, vojni blogeri te lokalni dužnosnici i stanovnici ukazuju na neuobičajeno veliku invazionu silu, s oklopnim vozilima, čak i tenkovima, koja se brzo kreće, svladavajući slabu rusku odbranu i jedinice granične straže.

Analitičari tvrde da vozila koja su bila uključena, uključujući američke Stryker oklopne vozile, upućuju na 22. mehaniziranu brigadu – jednu od najiskusnijih ukrajinskih jedinica – kao predvodnicu u napadima.

Satelitske slike i izvještaji Deep Statea, organizacije koja je povezana s ukrajinskom vojskom, sugeriraju da su trupe na nekim mjestima napredovale čak 90 kilometara od granice.

Ruski vojni blogeri ukazuju na sličan napredak.

Procjene ruskih i ukrajinskih analitičara o količini osvojenog teritorija kreću se od 9. augusta između 500 i 600 četvornih kilometara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je 7. augusta sjednicu svog Vijeća sigurnosti, a sastanak je otvorio komentarima nazivajući ofanzivu "provokacijom velikih razmjera".

Glavni ruski vojni zapovjednik, general Valerij Gerasimov rekao je da bi snage mogle biti veličine cijelog bataljona – čak hiljadu ljudi.

Stanovnici Sudža, pograničnog grada u Kurskoj oblasti, objavili su 8. augusta video na Telegramu u kojem su naveli da su Putina njegovi zapovjednici obmanuli u pogledu razmjera invazije.

"Zbog ovakvih laži stanovnici umiru", rekla je jedna žena. Vojni zapovjednici "rekli su vam da je situacija pod kontrolom, ali danas se vode velike bitke" u oblasti.

Cilj operacije nije jasan, a analitičari ocjenjuju da su šanse za veliki taktički uspjeh – male.

Preusmjeravanje iskusne jedinice veličine bataljona s prve linije radi neizvjesnog prodora je problematično: ukrajinski zapovjednici nemaju na raspolaganju veće rezerve ljudstva ili opreme, zbog čega jedinice preko fronte u Donbasu ne mogu kontrolirati rusko napredovanje.

Ukrajina također nije prethodno obavijestila svog najvećeg dobavljača oružja, Sjedinjene Države, o izvođenju upada.

U junu, dok su ruske snage vršile lokalnu prekograničnu ofanzivu sjeveroistočno od Harkiva, američka administracija je ublažila svoju politiku i dala zeleno svjetlo Ukrajini da upotrijebi američko oružje za gađanje ruskih ciljeva unutar Rusije.

Usprkos tome što nije dobila prethodnu obavijest, administracija nije smatrala da upad predstavlja kršenje šire američke zabrane, naveli su američki dužnosnici.

"To je u skladu s našom politikom i podržavamo Ukrajinu od samog početka da se brani od napada koji dolaze s granice", rekla je 8. augusta glasnogovornica Pentagona, Sabrina Singh.

Prelazak preko Kanala

Oko 55 kilometara sjeveroistočno od Pokrovska, na drugom kraju autoceste T-0504, nalazi se Kostjantinivka, sa željezničkom granom koja ide sjeverozapadno do Slavjanska i Kramatorska, do većih i jače utvrđenih gradova u kojima ukrajinske snage imaju bolnice, zapovjedne centre i ostalu važnu infrastrukturu.

Rusija želi Kostjantinivku, ali da bi je zauzela, moskovske snage trebaju zauzeti Časiv Jar, grad na uzvisini s umjetnim kanalom Siverski Donjec – Donbas, koji dijeli glavnu četvrt grada od istočne Kanalske četvrti.

Ruske trupe okupirale su nekad u junu cijelu Kanalsku četvrt i probile se do samog Kanala, što je prirodna odbrana na koju se Ukrajinci uvelike oslanjaju.

Proteklih mjeseci male skupine ruskih vojnika pokušale su prijeći Kanal i uspostaviti položaje na njegovoj zapadnoj strani. Druge ruske jedinice također pokušavaju opkoliti Kanal sa sjevera i juga.

"Rusi napadaju u malim skupinama. Dovezu se sve do skrovišta u lakim vozilima, okupe nekoliko ljudi, a onda ta mala grupa počne jurišati i neopaženo stiže do položaja naših momaka", kaže za Ukrajinski servis Radio Slobodna Europa glasnogovornik 24. mehanizirane brigade Kralj Danilo, Andrij Poluhin.

"Ali u ovom trenutku to nije istina, da [ruske trupe] prelaze Kanal i zauzimaju položaje s druge strane. To se nije dogodilo", ističe Poluhin.

Umirovljeni pukovnik ukrajinske vojske Serhij Hrabskij navodi da su napadačke ruske jedinice i dalje isključivo pješadija – jedinice koje nemaju zaštitu od tenkova ili artiljerije.

Za Ukrajinu, "taktika je iscrpljujuća, ali Rusi još uvijek mogu napredovati uz... brojčanu nadmoć. Pitanje je koliko dugo mogu ovako nastaviti", rekao je.

Pakleni grad: Niu-York

Istočno od Pokrovska, ruske jedinice su uspješno odgurnule isturene jedinice na ukrajinskim linijama i to prema Niu-Yorku, što se često pisalo New York.

Ruski vojni blogeri su 7. augusta izvijestili da su ruske trupe ušle u jednu od gradskih četvrti.

Ruska akcija kod Niu-Yorka stavlja veći pritisak na ukrajinsku odbranu i to samo na sjeveru, kod grada Torecka, gdje se ruske trupe postupno probijaju.

Zauzimanje Torecka dalo bi Rusiji kontrolu nad širom, prostranom urbanom regijom koja uključuje glavni oblasni grad Donjeck i mjesta poput Horlivke, Makijevke i drugih industrijskih lokacija, rekao je Hrabskij.

'Ne dopuštamo im da se slobodno kreću': Ukrajinske jedinice protiv ruskih napada na istoku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Također, zauzimanje Torecka bi mogli ugroziti i Kostjantinivku, udaljenu 22 kilometra sjeverozapadno.

"Hoće li to izazvati potpuni slom ukrajinskih pozicija? Ne, jer su Ukrajinci uspjeli podići druge odbrambene linije", rekao je.

Čekaj, zar nije Ukrajina upravo mobilizirala svoje stanovništvo?

Ljudstvo je jedan od vodećih problema s kojima se ukrajinski zapovjednici suočavaju.

Dok Rusija uspijeva popuniti svoje redove mameći dobrovoljce iznimno visokim plaćama i ostalim beneficijama, Ukrajina je sporija u donošenju zakona za sistematiziranje pravila mobilizacije.

Očajnički pokušaji Ukrajinaca da pobegnu iz zemlje i izbegnu mobilizaciju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Nakon usvajanja zakona u maju, ukrajinski regruteri uspjeli su početi uvoditi muškarce u obuku.

Neke jedinice na prvoj liniji već su izvijestile o dolasku novaka, a Hrabskij ističe da bi se većina novih vojnika trebala pojaviti do sredine septembra.

"Iskreno, iznenađen sam kako naši momci uspijevaju održati svoje položaje. Potpuno su iscrpljeni, nema dovoljno ljudi, nema dovoljno municije", rekao je.

To bi trebalo stabilizirati linije fronta, ukazuje Hrabskij, ali pokretanje još jedne protuofanzive – poput dvije uspješne akcije iz 2022. ili one propale prošlogodišnje – za sada je, vjerovatno, nemoguće.

"Sumnjam da će ukrajinske snage moći učiniti bilo što prije sredine 2025. godine", ocjenjuje Serhij Hrabskij, umirovljeni pukovnik ukrajinske vojske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG