Dostupni linkovi

Belorusija tvrdi da je oborila dronove iz Ukrajine, jača snage uz granicu


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, 26. mart 2024.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, 26. mart 2024.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio je u subotu da su beloruske protivvazdušne snage uništile nekoliko meta iznad teritorije te zemlje lansiranih iz Ukrajine.

Beloruska novinska agencija Belta prenela je da je Lukašenko rekao da je najverovatnije reč o dronovima lansiranim iz Ukrajini, ne navodeći nikakve dokaze, preneo je Beloruski servis Radija Slobodna Evropa.

Belorusija je saopštila da je poslala dodatne trupe da pojačaju granicu s Ukrajinom, pošto je navela da su ukrajinski dronovi narušili njen vazdušni prostor tokom vojnog upada Kijeva u rusku Kursku oblast.

Ukrajina nije komentarisala Lukašenkovu izjavu.

Lukašenko je rekao da je "desetak" meta narušilo beloruski vazdušni prostor u istočnom regionu Mogiljeva koji se graniči s Rusijom, zbog čega je Minsk stavio svoje vazduhoplovne snage i snage protivvazdušne odbrane u stanje visoke pripravnosti.

On je dodao da su druge mete "prenesene" u Rusiju i kasnije uništene blizu ruskog grada Jaroslavlja.

Prethodno je u subotu rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage presrele šest dronova u Jaroslavskoj oblasti.

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenin rekao je da je "s obzirom na situaciju u Ukrajini i u Kurskoj oblasti Rusije, glavnokomandujući Oružanih snaga izdao je naređenje da se pojačaju trupe u taktičkim rejonima Gomel i Mozir kako bi se odgovorilo na takve provokacije".

"Snage za specijalne operacije, kopnene trupe i raketne snage, uključujući sisteme Polonez i Iskander, dobile su zadatak da se rasporede u određena područja", rekao je on.

Hrenin je rekao da je Belorusija narušavanje njenog vazdušnog prostora smatra provokacijom i da je " spremna da odgovori".

Uz izveštaj Reutersa
XS
SM
MD
LG