Ubistvo Hamasovog lidera ne pomaže prekidu vatre na Bliskom istoku, izjavio Bajden

Predsjednik SAD Joe Biden, 21.jul 2024. Foto: AP

Ubistvo najvišeg vođe Hamasa u Iranu nije pomoglo naporima da se pregovara o prekidu vatre u ratu između Izraela i Hamasa, kazao je predsjednik SAD Joe Biden, dodajući da je zabrinut da bi nasilje na Bliskom istoku moglo eskalirati.

Bajden je rekao da je u četvrtak imao veoma direktan razgovor s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Imamo osnovu za prekid vatre. On bi trebao krenuti dalje, i oni bi trebali krenuti dalje", kazao je Bajden, prenosi AP.

Ubistvo vođe Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu u srijedu, i višeg komandanta Hezbollaha Fouada Shukura u Bejrutu u utorak, može eskalirati u sveopšti regionalni rat, a Iran također prijeti odgovorom nakon napada na njegovu teritoriju.

Za ubistvo su Iran i Hamas optužili Izrael, i najavili osvetu.

Izrael nije preuzeo odgovornost za Haniyehovu smrt, niti ju je negirao.

Netanyahu je kazao da je njegova zemlja odlučna da postigne "totalnu pobjedu" protiv Hamasa, da se Izrael nada skorom prekidu vatre, i da radi na tome.

Izrael je obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada 7. oktobra na tu zemlju, koji je izazvao rat.

Među onima koji su pozvali na prekid vatre je i američki državni sekretar Antony Blinkena, koji je kazao da je to jedini način da se počne prekidati krug nasilja i patnje.

Pročitajte i ovo: Politički vođa Hamasa Ismail Hanije ubijen u Teheranu, Hamnei obećava osvetu

Sahrana lidera Hamasa Ismaila Haniyeha održana je u Kataru u petak, dva dana nakon njegovog ubistva u iranskom glavnom gradu Teheranu. To je jedno u nizu ubistava visokih ličnosti dok bjesni rat između Izraela i Hamasa u Gazi.

Pročitajte i ovo: Šta ubistvo lidera Hamasa znači za razgovore o okončanju rata u Gazi?

Haniyeh je bio lice Hamasove međunarodne diplomatije dok rat bijesni u Gazi, i učestvovao je u indirektnim pregovorima o prekidu vatre.

Mnoge diplomate su ga smatrale umjerenim u poređenju s članovima grupe koju podržava Iran, iako su neki izraelski komentatori rekli da ga neki na izraelskoj strani smatraju preprekom za dogovor.

Postavljen na čelnu poziciju Hamasa 2017. godine, selio se između Turske i Dohe.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda je u maju zatražilo naloge za hapšenje trojice lidera Hamasa, uključujući Haniyeha, kao i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog navodnih ratnih zločina.

Izraelski i palestinski lideri odbacili su optužbe.