Dostupni linkovi

Politički vođa Hamasa Ismail Hanije ubijen u Teheranu, Hamnei obećava osvetu


Ismail Hanije je decenijama u Hamasu, a 2017. je postao njegov politički vođa. Fotografija, 26. mart 2024.
Ismail Hanije je decenijama u Hamasu, a 2017. je postao njegov politički vođa. Fotografija, 26. mart 2024.

Iran je saopštio da je politički lider palestinske ekstremističke grupe Hamas Ismail Hanije ubijen 31. jula u Teheranu u akciji za koju optužuje Izrael i koja je podstakla nove strahove o širem sukobu na Bliskom istoku.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je osvetu Izraelu zbog ubistva vođe poketa Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom.

Ubistvo Ismaila Hanijea: Kratka analiza

Ubistvo Ismaila Hanijea u otmenom kvartu na severu Teherana – samo nekoliko sati posle ubistva visokog komandanta libanskog Hezbolaha u Bejrutu – predstavlja veliku sramotu za Islamsku republiku i njene bezbednosne službe. Lider Hamasa još 30. jula se sastao s iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem. Zatim mu je priređen herojski doček u parlamentu tokom ceremonije inauguracije novog predsednika Masuda Pezeškijana, na kojoj su bili prisutni predstavnici drugih iranskih proksi grupa u regionu.

Ubistvo Hanijea takođe praktično eliminiše mogućnost dogovora o taocima između Hamasa i Izraela u bliskoj budućnosti, produžava rat u Pojasu Gaze i dramatično povećava rizik od šireg sukoba u regionu.

U brzoj reakciji, Hamnei je obećao "oštru kaznu" za Izrael, rekavši da je osveta "dužnost". Poslednji put kada je Hamnei koristio takve reči bio je u aprilu kada je Korpus garde islamske revolucije lansirao stotine dronova i projektila na Izrael posle ubistva visokog iranskog generala u konzulatu Irana u Damasku.

Vojni odgovor Teherana u ovoj fazi deluje izvesno, ali izazov za Hamneija i iranske proksije je da ga izvedu u meri tako da se izbegne sveopšti rat, nešto što Islamska Republika u ovom trenutku ne želi.

Kambiz Fatahi, direktor Radio Farda RSE

Korpus garde islamske revolucije (IRGC) saopštio je da istražuje napad u kojem je ubijen 62-godišnji Hanije dok je bio u Teheranu da bi prisustvovao inauguraciji novog iranskog predsednika Masuda Pezeškijana 30. jula

Revolucionarna garda nije iznela detalje kako je napad izveden.

Hamas koji podržava Iran potvrdio je vest na svom Telegram kanalu 31. jula, navodeći da je Hanije ubijen u "vazdušnom napadu na njegovu rezidenciju u Teheranu".

Izraelska vlada još nije zvanično komentarisala navode iz Teherana, premda je na Fejsbuk (Facebook) stranici vladine pres službe prikazana fotografija Hanije s pečatom na kojem piše "Eliminisan". U postu, koji je kasnije obrisan bez objašenjenja, ne navodi se izričito da je napad izveo Izrael, iako se navodi da je zvaničnik Hamasa "poginuo u preciznom udaru u Teheranu".

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei obećao je "oštru kaznu" za Izrael posle ubistva Hanijea.

"Ovom akcijom zločinački i teroristički cionistički režim pripremio je sebi teren za oštre kazne i smatramo svojom dužnošću da tražimo osvetu za njegovu krv pošto je ubijen na teritoriji Islamske Republike Iran", naveo je on u saopštenju koje je prenela zvanična novinska agencija IRNA.

Iranski predsednik Pezeškijan na mreži X je rekao da će Iran braniti svoj teritorijalni integritet i naterati odgovorne da zažale zbog svojih postupaka.

Palestinski predsednik Mahmud Abas odmah je osudio ubistvo, navodeći da je to "kukavički čin i opasan razvoj događaja", javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Nekoliko zemalja je osudilo napad.

Rusija je navela da je to "neprihvatljivo političko ubistvo", dok je Turska upozorila da će se time produžiti rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Kina je saopštila da osuđuje "ubistvo" Hanijea, upozoravajući da bi to moglo dovesti do dalje nestabilnosti u regionu.

Hanije je ubijen u momentu kada Vašington pokušava da navede Hamas i Izrael da pristanu na privremeni prekid vatre i dogovor o oslobađanju talaca koji se drže u Pojasu Gaze. Visoki zvaničnici SAD, Izraela, Katara i Egipta angažovani su u novoj rundi pregovora kako bi se osigurao takav dogovor.

Na pitanje o napadu u kojem je ubijen Hanije, američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Auston) rekao je novinarima na Filipinima, gde je u poseti, da "nemam nikakve dodatne informacije da pružim".

Ranije 30. jula, Izrael je naveo da je "eliminisao" Fuada Šukra (Shukr), komandanta militanatne grupe Hezbolah, za kojeg Izrael navodi da stoji iza raketnog napada tokom vikenda u kojem je ubijeno 12 izraelske dece.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su u objavi na mreži X da je Šukr "režirao" napade Hezbolaha.

Još nema komentara Hezbolaha koga su Sjedinjene Države takođe označile kao terorističku organizaciju.

Hezbolah, koji retko izbegava da tvrdi da je izvršio napade na izraelske mete, negirao je da je odgovoran za napad 27. jula na Golanskoj visoravni koji je pod izraelskom okupacijom, ali je Izrael obećao da će uzvratiti toj grupi koju podržava Iran.

Palestinci protestuju posle ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanijeha, Hebron, Zapadna obala, 31. jul 2024.
Palestinci protestuju posle ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanijeha, Hebron, Zapadna obala, 31. jul 2024.

Izrael se zavetovao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra na teritoriji Izraela u kojem je poginulo 1.200 ljudi, dok je oko 250 uzeto za taoce.

Deo talaca je pušten a neki su poginuli u Pojasu Gaze dok je Izrael sprovodio ogromnu vojnu operaciju za koju kaže da ima za cilj eliminisanje Hamasa. Veruje se da su neki od talaca još uvek živi.

Hanije je decenijama bio deo Hamasa i postao je njegov politički vođa 2017. U Pojasu Gaze je živeo do 2019, kada se preselio da živi u egzilu u Kataru.

On je bio jedan od najvidljivijih lidera Hamasa tokom rata sa Izraelom u Gazi dok je išao po zemljama Bliskog istoka da bi prisustvovao međunarodnim pregovorima o sukobu, uključujući oslobađanje talaca koje taj ekstremistički pokret još uvek drži.

Napad u kojem je ubijen Hanije je usledio pošto su SAD izvršile napad u Iraku dok rastu zabrinutosti zbog mogućnosti sveopšteg rata na Bliskom istoku.

SAD su navele da je napad izveden u samoodbrani na bazu južno od Bagdada koju koriste iračke Snage narodne mobilizacije. Navodi se da su u napadu ubijena četiri člana grupe, u kojoj se nalazi nekoliko proiranski milicija, dok su četiri ranjena.

Uz izveštavanje Reutersa i AP-a
XS
SM
MD
LG