Dostupni linkovi

Pregled istorije ubistava koja se pripisuju Izraelu


Palestinci nose kovčeg duhovnog vođe Hamasa Ahmeda Jasina tokom njegove sahrane u gradu Gaza, 22. mart 20o4.
Palestinci nose kovčeg duhovnog vođe Hamasa Ahmeda Jasina tokom njegove sahrane u gradu Gaza, 22. mart 20o4.

Dva napada na vođe militanata u Bejrutu i Teheranu koji su eskalirali tenzije u regionu koji je već na ivici, produžili su dugačku listu targetiranih ubistava koja se pripisuju Izraelu.

Hamas – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – saopštio je da Izrael stoji iza ubistva njegovog vrhovnog vođe Ismaila Hanijea u glavnom gradu Irana, mada Izrael to nije priznao.

Izrael je preuzeo odgovornost za napad na Fuada Šukura, visokog komandanta Hezbolaha u Bejrutu, za kojeg je izraelska vojska navela da ga je ubila.

Oba napada prete da uvuku region Bliskog istoka u širi sukob posle skoro 10 meseci rata u Pojasu Gaze.

Evo pogleda na prethodna targetirana ubistva pripisana Izraelu tokom godina:

Jul 2024.

Izrael je ciljao Hamasovog tajnovitog vojnog komandanta Mohameda Deifa u masovnom udaru u prenatrpanoj oblasti na jugu Pojasa Gaze. U napadu je ubijeno najmanje 90 ljudi, uključujući decu, naveli su lokalni zdravstveni zvaničnici. Deifova sudbina nije poznata.

April 2024.

Dva iranska generala ubijena su u, kako je naveo Iran, izraelskom napadu na iranski konzulat u Siriji. Njihove pogibije su navele Iran da pokrene napad bez presedana na izraelsku teritoriju, lansirajući 300 projektila i dronova, od kojih je većina presretnuta.

Januar 2024.

U napadu izraelskog drona u Bejrutu je ubijen Saleh Aruri, visoki zvaničnik Hamasa u egzilu dok su se izraelske trupe borile protiv militantne grupe u Pojasu Gaze.

Decembar 2023.

Sejed Razi Musavi, dugogodišnji savetnik iranske paravojne Revolucionarne garde u Siriji, ubijen je u napadu dronom kod Damaska. Iran je optužio Izrael.

2019.

U izraelskom vazdušnom napadu pogođena je kuća Bahaa Abua el-Ate, visokog komandanta Islamskog džihada u Pojasu Gaze, ubivši njega i njegovu ženu.

2012.

Ahmad Džabari, šef Hamasovog naoružanog krila, poginuo je kada je u vazdušnom udaru pogođen njegov automobil. Njegova smrt izazvala je osmodnevni rat Hamasa i Izraela.

2010.

Mahmud al-Mabhuh, visoki operativac Hamasa, ubijen je u hotelskoj sobi u Dubaiju u operaciji koja se pripisuje špijunskoj agenciji Mosad, ali koju Izrael nikada nije priznao. Mnogi od 26 ljudi za koje se sumnja da su izveli ubistvo snimljeni su kamerama kako su prerušeni u turiste.

2008.

Imad Mugnije, vojni šef Hezbolaha, poginuo je kada je bomba postavljena u njegov automobil eksplodirala u Damasku. Mugnije je optužen za organizovanje bombaša samoubice tokom građanskog rata u Libanu i za planiranje otmice aviona kompanije TWA 1985. u kojoj je poginuo ronilac američke mornarice. Hezbolah je za njegovo ubistvo okrivio Izrael. Njegov sin Džihad Mugnije ubijen je u izraelskom napadu 2015.

2004.

Duhovni vođa Hamasa Ahmed Jasin ubijen je u izraelskom helikopterskom napadu dok je bio u invalidskim kolicima. Jasin, paralizovan još od nesreće u detinjstvu, bio je među osnivačima Hamasa 1987. Njegov naslednik Abdel Aziz Rantisi ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu manje od mesec dana kasnije.

2002.

Drugi po komandi vojni vođa Hamasa Salah Šehade ubijen je u eksploziji bombe od jedne tone bačene na stambenu zgradu u gradu Gaza.

1997.

Agenti Mosada pokušali su da ubiju tadašnjeg šefa Hamasa Haleda Mašala u Amanu u Jordanu. Dva agenta su ušla u Jordan koristeći lažne kanadske pasoše i otrovala Mašala tako što su mu postavili uređaj blizu uha. Ubrzo posle toga su uhvaćeni. Tadašnji jordanski kralj Husein zapretio je da će poništiti još uvek svež mirovni sporazum ako Mašal umre. Izrael je na kraju poslao protivotrov, a izraelski agenti su vraćeni kući. Mašal je i dalje bitna ličnost u Hamasu.

1996.

Jahja Ajaš, s nadimkom "inženjer" zbog njegove veštine pravljenja bombi za Hamas, ubijen je kada se u Gazi javio na telefon u koji je bio postavljen eksploziv. Njegovo ubistvo izazvalo je niz smrtonosnih bombaških napada na autobuse u Izraelu.

1995.

Osnivač Islamskog džihada Fati Šikaki upucan je u glavu na Malti u atentatu za koji se veruje da ga je izveo Izrael.

1988.

Vojni vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Kalil al-Vazir ubijen je u Tunisu. Poznatiji kao Abu Džihad, bio je zamenik šefa PLO-a Jasera Arafata. Vojni cenzori su dali dozvolu izraelskom listu da otkriju detalje izraelske akcije prvi put 2012. godine.

1973.

Izraelski komandosi upucali su brojne vođe PLO-a u njihovim stanovima u Bejrutu, u noćnoj akciji koju je vodio Ehud Barak, koji je kasnije postao glavni komandant izraelske vojske i premijer. Njegov tim je ubio Kamala Advana, koji je bio zadužen za operacije PLO-a na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael; Mohameda Jusefa Nadžara, člana izvršnog odbora PLO-a; i Kamala Nasera, portparola PLO-a i harizmatičnog pisca i pesnika. Operacija je bila deo niza izraelskih ubistava palestinskih lidera iz odmazde zbog ubistva 11 izraelskih trenera i sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

XS
SM
MD
LG